AKTUÁLIS
#mustgáz
#Kékcse
Így ölt a gyilkos gáz Kékcsén - helyszíni riport
Mint beszámoltunk róla tegnap, Kékcsén egy körülbelül 20 négyzetméteres pincében ölt a mustgáz. A településen mindenki értetlenül áll az események előtt, hiszen az áldozatok nem ebben az évben voltak először abban a pincében.

A Kékcse főutcájáról nyíló párházas utca elején cégtábla hirdeti, hogy a település egyetlen szikvizese itt található. A szépen rendezett porta, s az üzem csendes a tegnapi tragédiát követően. A porta mellett gondosan művelt szőlőültetvény megfosztva termésétől - ami két ember élettét követelte.

A körülbelül 20 négyzetméteres pincébe öt hordóba a tragédiát megelőző napon, vasárnap öntötték bele a kipréselt szőlőlevet, még egy "pogácsa" maradt hétfőre is - mondja egy bácsi, aki vasárnap segített a préselésnél. Majd hétfőn kipréselik, gondolták.

Normális körülmények között ilyen hamar nem indulhatott volna meg az erjedés, csakhogy - mondja egy másik ember -, valószínűleg a szüret a préselős előtti napokban történt, no meg az az irtózatosan meleg, na, az indította meg az erjedést igazán - teszi hozzá.

Valószínűleg nem számítottak rá, hogy a gyilkos gáz jelen van a pincében; ablak bezárva, szellőztetés semmi, de még egy egyszerű biztonsági intézkedést sem tartottak be: nem gyújtottak gyertyát. A színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva a padló szintjétől feltöltve a pincét, esélyt sem adott annak, aki lement.

A tragikus nap délutánján, hétfőn Péter ment el először a pincébe, aki valószínűleg azonnal összeesett, hiszen ekkor már az oxigén helyett szén-dioxiddal volt telítve a helység, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása - a szerk) során keletkezik. Pétert a tulajdonos találta meg, aki egyből segítségért ment az üzemben dolgozó sógoráért.

Közösen mentek vissza a munkatársukért, majd a pincébe belépve először Tibi eshetett össze. A tulajdonos, akit oxigénterápia után kiengedtek a kórházból, elmondta az egyik szomszédnak, hogy valószínűleg annak köszönheti az életét, hogy a sógorára, Péterre esett, így magasabban volt, ahol még talán volt egy kevés oxigén, aminek az életét köszönheti.


Az áldozatokat eszméletlen állapotban egy vásárló találta meg, aki értesítette a mentőket és közben segítséggel két embert még a tűzoltók kiérkezése előtt kihoztak a pincéből, egyet pedig a tűzoltók hoztak fel. Egy személy a helyszínen meghalt, egy másik személyt még a helyszínen sikerült újraéleszteni, így két sérültet kórházba szállítottak a mentők, ám egyikőjük a kórházban életét vesztette.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatt kialakuló oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált is okozhat. Évente több tragédia történik emiatt Magyarországon.

Megfelelő szellőzés kialakításával, valamint a hordók nagy térben történő elhelyezésével elkerülhető, hogy felhalmozódjon az erjedés közben keletkező szén-dioxid. Könnyen ellenőrizhető, hogy a helyiségben van-e mustgáz. Például szén-dioxid koncentrációt mérő gázérzékelővel, vagy egy meggyújtott gyertyával.

A rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit.