AKTUÁLIS
#Nyíregyháza
#Kossuth tér
#ünnepi fények
#karácsonyi kiállítás
Így, még biztos nem látta Nyíregyházát - fotók
Karácsonyi kiállítással, éttermi ünnepi menükkel, koncertekkel készülnek az adventi időszakra Nyíregyházán. A belváros teljesen átalakult az év utolsó hónapjára.

A hagyományos ünnepi forgatag faházai már állnak a Kossuth tér belső területén, a díszkivilágítást advent első vasárnapján, gyertyagyújtáskor kapcsolják fel, az ünnepi fények várhatóan vízkeresztig díszítik majd a belvárost. A város tizenhat méter magas fenyőfája - amely idén új aranyszínű dekorációt és több mint kétezer méter hosszú fényfüzért kapott, - már a Takarékpalota előtti téren várja az ünneplőket.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a mai sajtótájékoztatóján a részletekről elárulta, hogy közel két hónapi gondos tervezés, egyeztetés előzte meg a most kialakított adventi belvárosi hangulatot. A szervezőkkel azon gondolkodtunk, milyen is lehetne az idei adventünk, mi lehetne programsorozatunk „legbeszédesebb” jelzője. Végül az első, azonnal beugró ötlet győzött, megelőzve a hiteles, de sokszor hangoztatott, „varázslatos”, „hangulatos”, „fényes” és egyéb szavakat. Mégpedig az, hogy: nyíregyházi.

Miért "nyíregyházi"?

Mert szinte minden helyi iskola tanárai és növendékei fontosnak tartották, hogy bemutatkozzanak a rendezvényfolyamban, mert ők itthon lehetnek igazán „sztárok”, s idehaza lehet a leglelkesebb közönségük, vagy mert népszerű helyi zenekarok, színészek mutatják meg tél elején, hogy tele van tehetségekkel és kész művészekkel Nyíregyháza.

Újítás, újítás és ismét csak újítás

Szinte mindent újragondoltak - jegyzi meg az alpolgármester, így a főtéri kávézók lokálpatrióta tulajdonosai is nyitottak voltak az újításra, s első lépésként téliesítve, gázégőkkel, az európai trendeknek megfelelően, nagyvárosi hangulatot árasztva tartanak majd nyitva a vásárban Nyíregyháza főterén a Kossuth téren.

A polgármesteri hivatal előtt felállított színpadon karácsonyig szinte minden nap zenei koncertekkel és előadásokkal várják a közönséget a helyi iskolák növendékei, a színház művészei és a meghívott könnyűzenei eladók. Hétfőn nyílik meg a városháza dísztermében a Hópihék ünnepi fényben című kiállítás, amely december 16-ig várja a látogatókat. Lesznek kézműves foglalkozások, a Mikulás pedig vasárnaptól egészen december 23-ig várja a gyerekeket a városházán és a Mikulásházban.

Az egyik idei újdonság, hogy karácsonyig négy helyi étterem ünnepi menüit kóstolhatják meg az adventi forgatagban sétálók az egyik vendéglátóegység teraszára telepített melegedőházakban, az étlapon például káposztás bableves, fácánleves, mákos guba, halászlé, sztrapacska vagy szürkemarhapörkölt szerepel. Szintén a Kossuth tér ad majd helyet annak a gigantikus, harminc méter magas körhintának is, amelynek tetejéről szinte a teljes belváros ünnepi panorámáját meg lehet tekinteni.

Star Flyer

Nyíregyházára érkezik a Star Flyer, hogy egy különleges élmény során élvezhessék a város panorámáját - emelte ki Ulrich Attila, majd hozzátette, egyszerre húszan repülhetnek harminc méter magasba (menetenként 500 forintért), hogy a ringlispílezés örömét a látképben való gyönyörködéssel tegyék teljessé. A nyilvántartással kapcsolatban elmondta az alpolgármester, hogy naponta 13.00 és 21.00 óra között várja a vendégeket. A Star Flyer valójában egy családi jellegű játék, amit több ezer színes ledizzó tesz különlegessé. Aki nem fél a magasságtól, használhatja kortól függetlenül. A látványos attrakció mellett persze kisebb játékok is lesznek az egészen fiatalok kedvéért, hogy akinek ez még nagy, az se maradjon le a játék öröméről - jegyezte meg.

A belváros fáit, lámpaoszlopait és egyes épületeinek homlokzatait új utcai díszek ékesítik. A városi karácsonyi koncertet december 14-én tartják meg a római katolikus székesegyházban.