SPORT
#FORMA 1
#lemondott
#szerződés
#Silverstone
#versenyek
Idő előtt szerződést bonthat az F1-gyel Silverstone
Felbonthatja az F1-es futamrendezésről szóló hosszú távú szerződését Silverstone. A pálya tulajdonosai fontolgatják, hogy 2019 után lemondanak versenyükről.

Nem ők az egyetlen elégedetlen pálya, és a most lendületet kapó vita sem új keletű. Silverstone az elmúlt évtizedekben időről időre megvívja harcát Bernie Ecclestone-nal a futamrendezéssel kapcsolatos kérdésekben. Legutóbb 2009-ben az F1 irányítója adott ultimátumot az akkoriban nem a leghatékonyabban működő létesítménynek, s fenyegette meg őket azzal, hogy a Brit Nagydíjat a Donington Parkba viszi. Most fordult a kocka.



A 8 évvel ezelőtti vita lezárásaként Silverstone egy új szerződést kapott, mely 17 évig, azaz 2026-ig garantálta, hogy a legelső F1-es verseny helyszíne vendégül lássa a száguldó cirkusz mezőnyét. Csakhogy a pálya tulajdonosa, a BRDC (Brit Autóversenyzők Klubja) egy ideje egyre aggasztóbbnak találja, hogy e kontraktus értelmében a futamrendezés jogdíjai évről évre fokozatosan 5%-kal emelkednek, ami egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza őket. Emiatt most támadó üzemmódba kapcsoltak.



Szerződésük értelmében 2019 végén lehetőségük nyílik arra, hogy kilépjenek a 2026 végéig szóló megállapodásból, ám ha élni kívánnak e jogukkal, arról a benne foglalt kitétel szerint még a 2017-es verseny előtt tájékoztatniuk kell Bernie Ecclestone-t.



A brit ITV-nek most a birtokába jutott egy levél, melyet John Grant, a BRDC elnöke írt Bernie Ecclestone-nak, s melyben a futamrendezés túl magas költségei miatti aggályainak ad hangot. E levél egyfajta ultimátum arra, hogy Ecclestone tegyen a kiadáscsökkentésükért.„Az elnökség szeretné, ha a Brit Nagydíjat sok évig Silverstone-ban rendeznék meg, de csakis akkor, ha ennek van értelme. Védenünk kell a klubot a potenciális anyagi károk kockázatától, ha esetleg pár rossz év következne. A gazdasági feltételek változása nélkül ez a kockázat fennáll, ezért vizsgáljuk a megoldási lehetőségeket. Ezek közt szerepel, hogy az elnökség jelzi a kívánt 2017-es időpont előtt, hogy 2019-ben felbontjuk a szerződésünket. Ez nem egyszerű döntés, minden szempontból meg fogjuk fontolni előtte” – állt a levélben.



Kimi Räikkönen (Fotó: xpbimages.com)Kimi Räikkönen Silverstone-ban (Fotó: xpbimages.com)



Grant kiemelte, futamuk jelenleg sem képes elegendő bevételt termelni, ami annak ismeretében, hogy a Hamilton-mánia milyen nagy tömegeket mozgatott meg az elmúlt években, valóban jogossá teszi aggályaikat. 2016-ban például összesen 139 ezer néző figyelte háromszoros bajnokuk győzelmét. A 2015-ös versenyük 2 millió fontba került, a jogdíj 18 millió font, és fokozatosan emelkedik. Nyereségesnek lenni még így is nehéz feladat. A jegyeladásból és vendéglátásból származó bevételeket ugyan megkapják, ám a szponzoráció és a tévés jogok kérdésébe nincs beleszólásuk, azaz kezük erősen meg van kötve.



A hírekre reagálva Bernie Ecclestone elmondta: „Ha élni akarnak a kilépési záradékkal, nem tehetünk ellene. Két másik pálya is felvette velünk a kapcsolatot, akik szívesen rendeznék meg a Brit Nagydíjat. Egyikükkel szeretnénk megegyezni.”



A BRDC korábbi elnöke, Sir Jackie Stewart ugyanakkor komolyan aggódik Silverstone miatt, s rámutatott, szerinte Ecclestone csak „blöfföl” az érdeklődő pályák említésével. „Ez egy valós veszély, nem lehetetlen, hogy bekövetkezik. Nagyon szomorú lenne, ha megtörténne. Nincs másik pálya, amely képes lenne megrendezni a Brit Nagydíjat” – fogalmazott.



Lewis Hamilton (Fotó: xpbimages.com)A brit tömeg lelkesedése 2016-ban sem ismert határokat (Fotó: xpbimages.com)



A mostani fenyegetés egyelőre inkább tekinthető egy 2017-ben a felekre váró hosszas egyezkedés kezdő lépésének, mindazonáltal a Német Nagydíj újbóli elmaradása, valamint több helyszín (pl. Szingapúr, Brazília) bizonytalan helyzetének ismeretében elgondolkodtató, hogy a kisebb csapatokon túl immár a versenypályák, rendezők körében is egyre nagyobb az elégedetlenség az F1 jelenlegi politikája kapcsán.



Az legelső Forma–1-es nagydíj helyszíne az egyik legrégebbi pálya a versenynaptárban – 1987 óta folyamatosan a bajnokság részét képezi. Nagy kérdés, meddig…


Forrás: m4sport.hu