PUZZLE
#hőségriasztás
Hőségriasztás van érvényben csütörtök éjfélig
Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére hétfő délutántól csütörtök éjfélig.

Hasznos tanácsok, mire figyeljünk kánikula idején.

Mit szabad tenni és mit nem?

  • A kánikula idején – 11–15 óra között – tartózkodjunk hűvös helyen, zuhanyozzunk naponta többször, langyos vízzel.
  • 11–17 óra között lehetőleg kerüljük a fizikai munkát.
  • A hőségben a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, ezért fokozottan figyeljünk a folyadékbevitelre.
  • A kánikula és az iskolai szünet beköszöntével a hétvégéket egyre többen töltik vízparton.
  • A nyári napokon 11–15 óra között extrém magas az UV-sugárzás, ezért fontos, hogy ebben az időszakban a fürdőzők kerüljék a napozást. Ha nem tudnak árnyékba húzódni, viseljenek lehetőleg fehér sapkát vagy széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, fehér, természetes anyagból készült inget.
  • A bőrtípusnak megfelelő fényvédő krém használatáról se feledkezzenek meg, illetve napozást követően hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak a vízbe!
  • Napközben nem ajánlott a sportolás.
  • A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját

Autóban soha ne hagyjunk gyerekeket és háziállatokat!

  • A kocsiban kánikulában akár 70 Celsius-fok is lehet. Még félig leengedett ablak mellett vagy félárnyékban is percek alatt életveszélyes helyzet alakulhat ki. Ha bárki autóban hagyott gyereket vagy állatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal a szokásosnál több, lehetőleg hűtött folyadékot.

A kánikula az állatokra is veszélyes

A hőség nemcsak az emberekre, hanem az állatokra is hatalmas veszélyt jelent.

Az állatok hozzánk hasonlóan hőgutát kaphatnak, kiszáradhatnak és akár el is pusztulhatnak, ha nem vigyázunk rájuk!

Óvatosan a tűzgyújtással

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

Az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az idősek körében szív- és érrendszeri panaszokat okozhat a nagy hőség, és érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is - figyelmeztetett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Vigyázzunk egymásra!