AKTUÁLIS
#tengelysúly-mérő
#érzékelő-rendszer
#bírság
Holnaptól már bírságolni is fog az új mérőrendszer - mutatjuk, hogy hol
Holnaptól élesben működik a Nemzeti Tenegelysúlymérő-rendszer - röviden TSM. A kapukra szerelt kamerákból, aszfaltba épített szenzorokból és egy adatgyűjtő központból álló rendszer a járművek tömegét és sebességét méri, de – jelen állás szerint – csak a megengedett össztömeg túllépéséért fognak büntetni.

Az elsődleges célcsoport a teherautósok viszont a személyautókat is mérni fogják az útburkolatba épített tengelysúly-mérők. Az országba összesen 86 mérőpontot ebből megyénkben 6 helyszínen kerültek telepítésre az okos eszközök. A rendszer valójában már 2017 szeptemberétől működik, viszont eddig egyetlen bírságot sem szabtak ki a szabálysértések miatt csupán figyelmeztetést küldött az érintett teherautók üzembentartóinak. Péntektől azonban már bírságolásra is számítani kell.

A rendszer 2017-es kiépítését a Nemzeti Fejlesztés Minisztérium azzal indokolta, hogy a túlterhelt járművek fokozott baleseti kockázatot jelentenek, és hatványozottan nagyobb mértékben amortizálják az utakat. A szabályellenesen túlterhelt fuvarozók jogtalan versenyelőnyre tesznek szert a jogkövető vállalkozásokkal szemben.

Megyénkben elhelyezett érzékelő-rendszer listája:

20 -as út - Tiszanagyfalu, 21+320

41-es út - Vásárosnamény, 46+591 kilométeres szelvény

4-es út - Tuzsér, 333+231 kilométeres szelvény

49- es út - Pátyod, 46+556 kilométeres szelvény

M3, M3 Kálmánháza, 215+104 kilométeres szelvény, bal pálya

M3, M3 Kálmánháza, 213+520 kilométeres szelvény, jobb pálya