SPORT
#atlétikai vb
#Budapest-2023
#záró nap
Holland, ukrán, kenyai, indiai, norvég, amerikai, bahreini csodákkal ért véget a budapesti atlétikai világbajnokság
A világverseny utolsó estéje több szenzációs eredményt: frenetikus hajrákat, nagy dobást, izgalmakban bővelkedő döntőket produkált.

A norvég Jakob Ingebrigtsen 5000 méteren nagy hajrával a célegyenesben előzte meg a spanyol Mohamed Katirt, így az 1500 ezüstje után aranyérmet ünnepelhetett.

A női 4X400-as síkfutás döntőjében már-már a jamaicai váltó ért célba elsőnek, ám mégis az elképesztően nagyot hajrázó holland Femke Bol futott be elsőként, aranyéremhez juttatva Hollandiát.


Jaroszlava Mahucsih volt az egyetlen, aki átvitte a 201 centis magasságot, és ez éppen elég volt az ukrán aranyérméhez. A második az ausztrál Eleanor Patterson lett, a bronz a másik ausztrálnak, Nicola Olyslagersnek jutott.

Az Egyesült Államok férfi futóváltója a világ idei legjobb idejével, 2:57.31-el nyert 4X400-on. Ez minden idők hetedik legjobb futása ezen a távon.

A franciák lettek az ezüstérmesek, akik első érmüket szerezték meg ezen a világbajnokságon. A bronzérem a Nagy-Britannia és Észak-Írország alkotta csapaté lett.

Neeraj Choprának nem nagyon kellett izgulnia az első helyért férfi gerelyben: a második sorozatban dobott 88.17 bőven elég volt a győzelemhez, és ezzel országa történetének első szabadtéri vb-aranyát szerezte meg.

A bahreini Winfred Mutile Yavi 8:54.29-es nagyszerű idővel nyert 3000 méteres akadályfutásban, messze megelőzve mindenkit.

A női 800 méter is szenzációs hajrával ért véget. A majdnem végig élen haladó Athing Mu elfáradt a végére, és végül a kenyai Mary Moraa lett a győztes egyéni csúccsal.

Az ünnepélyes záróünnepségen a következő atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának elnöke vehette át a világbajnokság zászlaját. Szeptember 13. és 21. között rendezik 2025-ben, Tokióban az atlétikai világbajnokságot.