AKTUÁLIS
#holokauszt
#kisvárdai zsidóság
Hétezren mentek gyalog, a kisállomás felé
Mint minden évben, idén is megemlékeztünk városunkban a holokauszt kisvárdai áldozatairól, akiket 1944. május 29-től deportáltak.

A gettóból két csoportban indultak útnak a vagonokba az ismeretlen balsors felé. Az első csoport 1944. május 29-én, míg a második, május 31-én indult el. Gyalogmenetben indultak a kisállomás felé, ott beterelték őket a Schwartz fakereskedés udvarába.

Ezután indult a kisvárdai gettó hétezres (nő, férfi, gyermek és aggastyán) létszáma ismeretlen sorsa felé, hogy a haláltáborok fölötti hamuszín égbe temettessenek. Szomorú szívvel emlékeztünk mindazokra, akik ebben a városban élték le fiatalságuk legszebb éveit, s szellemi vagy fizikai munkájukkal sokat tettek Kisvárdáért.

A Rétközi Múzeumban, zsidó őseink zsinagógájában nyílt meg Tóth-Ábri Péter "Zsidó pillanatok" című fotókiállítása, illetve bemutatásra került Csutkai Csaba - "Ahol szétoszlik a világosság” című fotóalbuma.

Leleszi Tibor polgármester köszöntőjében elmondta:
„Soha nem felejthetjük el, hogy abban a hetvenhárom esztendővel ezelőtti tragikus évben, halálvonatok végeláthatatlan sora indult el magyar területekről a náci koncentrációs táborokba. Mint ahogy soha nem feledhetjük el azt sem, hogy ha a háború menete a hitleri Németország és nyilas kiszolgálói szándékai szerint alakul, a gettókba zsúfolt honfitársaink további százezreire is ugyanez a sors várt volna. Az ártatlan gyermekek, idősek, nők és férfiak százezrei előtti tiszteletadásunkkal juttassuk kifejezésre nemzetünk egységét és eltökéltségét abban, hogy nem vállalunk részt semmilyen emberellenes eszmével vagy ideológiával.”

A kiállítást Somos Péter, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség hitéleti vezetője nyitotta meg.