NAGYVILÁG
Belföld
#szakmák
#Európa-bajnokság
Hazánkban tartják holnaptól a szakmák Európa Bajnokságát
Szeptember 26-28. között Budapesten rendezik meg a 2018-as szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. A komoly szakmai megmérettetésen Európa legfelkészültebb fiataljai mérik össze tudásukat: 28 ország 530 versenyzője 37 szakmában előreláthatóan 80 000 látogató előtt versenyez. Pattanásig feszült idegek, bravúros győzelmek, feledhetetlen élmények és látványos ceremóniák: így lehet jellemezni a háromnapos nemzetközi versenyt.

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen kiemelkedően ügyes fiatal szakemberek mérik össze tudásukat és képességeiket Európa számos országából. A verseny tíz éves történetében ez az első alkalom, hogy Közép-Kelet-Európa ad otthont e nemzetközi megmérettetésnek. Az, hogy erre Magyarországon kerül sor, hatalmas elismerés számunkra.

A verseny megrendezéséért a rendező ország mellett a WorldSkills Europe nemzetközi nonprofit szervezet a felelős. A budapesti verseny a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi a SkillStar 2018 Nonprofit Kft.-n keresztül, a Magyar Kormány támogatásával.

A EuroSkills versenyeket a szakmák „Európa-bajnokságának” is szokták nevezni, melyet kétévente, páros években rendeznek meg. A EuroSkills Budapest 2018 versenyen 3 nap alatt 28 ország közel 530 versenyzője méri össze a tudását, 37 szakmában. Egy versenyző egyszer indulhat EuroSkills versenyen, minden ország egy versenyzőt vagy egy versenyzői csapatot nevezhet a megmérettetésre. A versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év. A verseny hivatalos nyelve az angol.


6 szakmai csoportban indulnak a résztvevők:

1. Építési és épület technológiák

2. Gépjárműipar és logisztika

3. Gyártási és mérnöki technológiák

4. Információs és kommunikációs technológiák

5. Kreatív művészetek és divat

6. Szociális és személyi szolgáltatások

Az eseményt a világversenyekhez illő, látványos nyitóceremónia előzi meg (2018. szeptember 25.), az eredményhirdetésre és a díjátadásra a záró ünnepségen (2018. szeptember 29.) kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a 3 napos verseny során a megye 31 iskolájából közel 1 500 diákot utaztat fel különbuszokkal, hogy a megye fiataljai első kézből tapasztalhassák meg, milyen az, amikor a szakmák kiválóságai mérik össze tudásukat, és kedvet is kapjanak egy-egy szakma elsajátításához. A rengeteg élménnyel kecsegtető program és az utazás mellett, a kamara a tanulók étkeztetéséről is gondoskodik.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kamara munkatársai nemcsak a szervezésben, de a külföldi szakértők, versenyzők fogadtatásában is aktívan részt vesznek a verseny teljes ideje alatt.