KULTÚRA
Fesztivál
#Nagyecsed
#Határok nélkül
#református
#családok éve
Határok nélkül - református programsorozat Nagyecseden
Ismét benépesült Szatmár megye egyik legnagyobb református temploma, ahol nyolcadszor rendezte meg a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület a Szatmár Határok Nélkül programsorozatát. „Aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet” – hirdette a sokaságnak a rendezvény vezérigéje a bibliából, mégpedig az 1. János 4:8-ból.

Igét hirdetetett Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, aki a Mikeás próféta könyvéből szólt a több száz lelkes hallgatósághoz. „Eljön a sok nép, és ezt mondják: Jöjjetek, menjünk az ÚR hegyére, Jákób Istenének házához! Tanítson minket útjaira, hogy ösvényein járjunk!” – így bíztatott.

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője pedig a Rómabeliekhez írt levél 12:2-ből tanított ekképpen: „ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”

Köszöntőjében Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke Szent István királyt idézte: „Ezért hát kövesd szokásaimat, a tieid közt kimagasló így leszel, s az idegenek dicséretére szert így teszel.” Beszédében párhuzamot vont a történelmi Szatmár vármegye ma is létező családi köteléke és az Isten családja között, mely örökre összeköt minket, keresztyéneket.

Kovács Lajos Nagyecsed város polgármestere a „Családok éve” kapcsán szintén a bibliából idézett és köszöntötte a vendégeket: „Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk.” (Józsué 24,15) Szalay Kont a Szatmári Református Egyházmegye esperese a család és a keresztyén neveltetés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője kemény, de igaz szavakkal illette a mai világot, a mai Európát annak túlzott szabadságáért. Reményét fejezte ki, hogy nem szűnünk meg Embernek lenni. Óriási kiváltságként éli meg Bóna Zoltán országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottság alelnöke, hogy olyan társadalmi, politikai közegben szolgálhat, ahol emelt fővel mondhatja: „Áldás, békesség” és „Isten, áldd meg a magyart!”

Az istentiszteletet követően a résztvevők a Református Nagytemplomtól a szabadtéri színpadig vonultak, ahol a helyi hagyományőrző néptánc csoportok mellett a Szolgálat zenekar, a Smith Rock Family, Szabó Balázs gospel zenész, a Sound Garage zenekar, továbbá Homonyik Sándor szórakoztatta a lelkes közönséget. Eközben szintén a Nagytemplomban Bíró Lajos szobrászművész műveiből nyílt kiállítás. Az egész napos program a „Családok éve” jegyében telt - tudtuk meg Balkánszky Viktortól, Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület munkatársától.