SPORT
#FORMA 1
#Lewis Hamilton
#Valteri Bottas
#Sebastian Vettel
#Daniel Ricciardo
Hamilton nyert, Stroll két pontot szerzett!
Lewis Hamilton 12 pontra megközelítette Sebastian Vettelt a kanadai győzelmével. A dobogóra a brit mellett Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo fért fel

A futam előtti felvezető műsorunkban külön kiemeltük Sebastian Vettel rendkívül egyenletes idei teljesítményét, amely sorozatnak rögtön a Kanadai Nagydíj rajtjánál vége is lett.

Egy közepes start után balról Valtteri Bottas, jobbról pedig Max Verstappen támadta meg a második pozícióból induló németet. Mindkét támadó sikeresen túljutott a Ferrarin, csak épp a Scuderia autójának első szárnya beletört Verstappen manőverébe.

A sérült szárny ekkor azonban még nem került főszerepbe. Előbb Hamilton megtartotta az első helyét, Carlos Sainz pedig úgy döntött, leszorítja Romain Grosjeant a pályáról. A leszorítás sikerült, de a francia sem volt rest: beküldte a szemközti falba a spanyolt, aki pedig magával vitte Felipe Massát is.

Jöttek a takarítók és a biztonsági autó, ami alatt végül elszabadult Vettel lifegő első szárnya. Vettelnek aztán be is kellett mennie a bokszba lecserélni a törött elemet, majd még egyszer, mert valami továbbra sem stimmelt az első légterelővel. Az első kiállás után az utolsó helyre jött vissza, azonban a második kiállásra már egy jobb alkalmat talált.



Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada



Hamilton vezette a versenyt, Max Verstappen pedig jó távolról követte a brit bajnokot. Így ment egészen a 10. körig, amikor is a holland autója a második kanyarból való kigyorsításkor már nem reagált a gázpedál által kiadott parancsra. Jött a virtuális biztonsági autó, és ekkor jött Vettel is a bokszba.



Kép megtekintése a Twitteren

Talán a Ferrari taktikáját segítendő, a virtuális biztonsági autós periódus alatt a pálya közepére repült egy ferraris sapka. A szurkoló esetleg arra gondolt, hogy többet hozna Vettelnek, ha a virtuális helyett egy valódi biztonsági autó állná útját a versenytempónak.

Végül azonban a sapka a pályán maradt, a virtuális autót uninstallálták, a mezőny pedig szabadon száguldozhatott tovább. Hamilton vezetésével.

A futam innentől kezdve egy kicsit a bokszba ki nem álló versenyzőkről szólt. Hamilton volt az egyik „időhúzó”, a második a sorban pedig az az Esteban Ocon, aki aztán a futam végén is főszerepbe került. Itt azonban még azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a második helyen autózott. Nem mindennapi látvány!

Pláne az nem, ahogy több körön át remekül tartotta a már kereket cserélő, és mögéje felzárkózó Valtteri Bottast.

A fiatal francia végül a 32. körben, Lewis Hamiltonnal együtt kereket cserélt, és a két Ferrari közé, a 6. helyre érkezett vissza.



Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada



Kimi Räikkönen volt előtte, aki már közel 20 körös gumikkal küzdött a pályán, így megvolt az esélye, hogy a Force India versenyzője utol fogja érni a Ferrari utolsó bajnokát.

A felzárkózás sikerült, de előzés azért nem lett belőle. Pláne, mert végül a 43. körben a finn kiállt a bokszba.

A sorrend ekkor Hamilton, Bottas, Ricciardo, Perez, Ocon, Vettel, Räikkönen, Hülkenberg Kvjat és Kevin Magnussen volt az első 10-ben.

A sorrendben két kakukktojás biztosan van. Vettel a futam első köreiben az utolsó helyre esett vissza, a futam utolsó harmadára viszont már erősen az első tízes közepét súrolta.



Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada


Nagyobb meglepetés viszont, hogy barcelonai teljesítményüket beállítva Pérez és Ocon a 4-5. helyen hajtottak. A Force India előretolt helyőrsége előtt Daniel Ricciardo, mögötte pedig Sebastian Vettel hajtott.

Veszélyben valójában nem forgott egyikük pozíciója sem a némettől, hiszen a Ferrari papucsai már 40 körön is túl voltak, míg Ocon autójáéban ennek harmada volt.



Motor Racing - Formula One World Championship - Canadian Grand Prix - Race Day - Montreal, Canada


Vettel ki is állt a boxba azzal a reménnyel, hogy begyújtva rakétáit a végére talán még a pódiumra is felállhat majd.

Nem nagyon hittük volna, de ebben a tervében a Force India akadályozta a németet. Azon belül is inkább Sergio Pérez, akivel saját csapata különharcot vívott az utolsó körökben.

A Mercedesek látótávon kívül hajtottak, viszont Daniel Ricciardo továbbra is ott volt közvetlenül a két Force India előtt. Ocon ekkor az ötödik helyről üzent csapatának, hogy ha márkatársa elengedné, akkor ő bizony meg tudná támadni a Red Bullban előttük hajtó Ricciardót.

A csapattárs, Sergio Perez viszont azt kérte, hogy hagyják őket ebben a sorrendben, mert szerinte ő is képes támadni.

Nem volt az! A körök viszont az előzési esélyekkel együtt csak úgy röpködtek el a Force Indiás pódiumlehetőség mellett. És végül elrepült Vettelé mellett is, aki kiállása után a leggyorsabbként hamar utolérte 3-4-5. helyen hajtó triót. Azonban Perez nemcsak csapattársát, de a németet is vissza tudta tartani egy rövid ideig, amely idő viszont épp elég volt ahhoz, hogy Daniel Ricciardo befusson harmadikként a célba a kakaskodók előtt.

Vettelnek végül sikerült túljutnia a két Force Indián, akik így nem tudták megismételni a Spanyol Nagydíjon elért 4-5. helyezésüket. Saját rekordot viszont nemhogy beállított, de meg is döntött a hazai pályán hajtó Lance Stroll, aki a kilencedik helyen ért célba, Kimi Räikkönen és Nico Hülkenberg mögött. Az utolsó pontszerző helyet a futam elején ütköző Romain Grosjean hozta el.

Kép megtekintése a Twitteren

A Kanadai Nagydíj után Lewis Hamilton 25-ről 12 pontra csökkentette hátrányát Sebastian Vettellel szemben.

Fernando Alonso? Ő természetesen kiesett az utolsó körökben. Első szava a kieséskor a szokásos: „engine” volt! De vett egy nagy levegőt, és felment az egyik lelátóra, ahol, mint a méhek a mézet, ellepték a rajongók a nem várt vendéget.

A Kanadai Nagydíj után Lewis Hamilton 25-ről 12 pontra csökkentette hátrányát Sebastian Vettellel szemben. A következő megmérettetés két hét múlva, Bakuban esedékes.


Forrás: m4sport.hu

-Friss Média-