KÉK FÉNY
#utazás
#nyaralás
#rendőrök
#lakás
#jó tanács
Ha nyaralni megy, erre jó, ha figyel
Néhány jó tanács a szabolcsi rendőröktől arra az esetre, ha több napra elutazna.

Ha több napos utazást terveznek, ne hangoztassák környezetükben, hisz ezzel felhívhatják a figyelmet magukra.

A szemfüles betörők alig várják, hogy tudomást szerezzenek olyan lakásról, amely több napig üresen áll. Utazás előtt csak a szűk környezetünkkel tudassák azt, hogy nem tartózkodnak otthon!

Amennyiben hosszabb időre elutaznak, a biztonság növelése érdekében egy megbízható rokon, szomszéd, ismerős lehetőleg minden nap szellőztessen és vegye ki a postát a postaládából, azt a látszatot keltve, mintha otthon tartózkodnának!

Elsődlegesen a mechanikai védelem ajánlott az illetéktelen behatolók ellen! Legfontosabb a bejutást megakadályozni! Az ajtókat, ablakokat célszerű biztonsági ráccsal ellátni!

A mechanikai védelmet lehetőség szerint egészítsék ki elektronikai jelzőrendszerek beszerelésével, melyeknek a feladata nem a betörések tényleges fizikai megakadályozása, hanem azok észlelése, jelzése!

Nem tanácsos az udvaron létrát elől hagyni, illetve bármilyen szerszámot vagy eszközt, melyet a betöréshez fel tudnak használni az elkövetők!

Nagyobb értékű vagyontárgyaikról (ékszerek, érmék, festmények) érdemes fényképfelvételt készíteni, hogy azt egy esetleges lopás esetén a hatóság rendelkezésére tudják bocsátani!

Elutazásuk előtt érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi polgárőr szervezettel és a betörés megelőzése érdekében tájékoztatni őket arról, hogy mely időszakban lesz lakatlan otthonuk.

Betörés észlelése esetén haladéktalanul értesítsék a rendőrséget a 112-es központi segély-hívószámon és érkezésükig a helyszínt hagyják érintetlenül, abban az állapotban, ahogy rátaláltak!