Tudomány és Technika
#android
#okostelefon
#tippek
Gyötrelmesen lassú az Android? Ezt lehet tenni
Előbb-utóbb minden okostelefon menthetetlenül lelassul. Négy lépésben foglaltuk össze, mit lehet tenni, hogy visszakapják régi erejüket.


1. Távolítsuk el a nem használt alkalmazásokat

Az olyan app, amelyiket csak telepítettünk, de sohasem használtunk, nem csak a tárhelyet rabolja, de egyre lassabbá is válik tőle a készülék.

Ugyanis feleslegesen eszi a memóriát és köti le a processzor figyelmének egy részét.

1

Eltávolításuk a Beállítások/Programok menüpontban lehetséges. Nyugodtan belevághatunk a törlésbe, mert az egyszer megvásárolt app a saját felhasználónevünkkel bármikor ingyen újra telepíthető.

(A cikkben említett menüpontok, opciók készülékenként kissé eltérő elnevezések alatt találhatóak.)


2. Tisztítsuk ki a cache-t

Az átmeneti tárhely, amit a készülék elvileg éppen azért használ, hogy gyorsabban működjön, idővel megtelik, s lassítani kezd.

Válasszuk a Beállítások/Alkalmazások, adott alkalmazáson belül pedig a Gyorsítótár törlése opciót.

2

Vagy egyszerre is rendet lehet tenni a Beállítások/Tárhely menüpontban a Gyorsítótárazott adatok törlésével.

25


3. Vegyünk vissza minden izgést-mozgást

Az animációk, a widgetek és az élő háttérképek mind tékozolják a processzor szinte sohasem elegendő kapacitását.

A csicsáktól könnyen meg lehet szabadulni. Készítsünk a widgetek helyett az adott programra mutató linkeket, hogy csak akkor indítsuk el a programot, amikor éppen arra az információra van szükség, ne fusson a háttérben. Az álló háttérkép az esetek többségében ráadásul ízlésesebb is, mint az élő.

3

Kapcsoljuk be a mobilon az itt leírt Fejlesztői módot. Utána az engedélyezett Fejlesztői beállításokban az Ablak-, aztán az Áttűnési, majd az Animáció tempóját – a vélhetően 1-es gyári beállítást – vegyük 0-ra.


4. Legvégső esetben: vissza a gyári állapothoz

Ha mindezek végeztével még mindig lassú a telefon – pontosabban annál lassabb, mint amikor megvettük -, akkor a Beállítások/Biztonsági mentés és visszaállításmenüpontban válasszuk a Gyári adatok visszaállítása opciót.

4

Előtte gondosan mentsünk minden adatot, képet, videót, beállítást, jelszót, mert minden személyes adatunkat törölni fogja ez a lépés. Cserébe olyan szoftveres állapotot kapunk, mintha most vásároltuk volna a mobilt.

A rendrakás ára, hogy újra kell telepíteni a az összes programot, még az e-mail címünket sem ismeri a készülék gyári visszaállítás után.


Forrás: hirado.hu