NAGYVILÁG
Belföld
#nemzeti gyásznap
#Kemecse
#Áder János
Gyorshír: Kemecsén emlékezett a gyásznapra Áder János
Áder János köztársasági elnök a nemzeti gyásznapon Kemecsén mondott beszédet. Az aradi vértanúk mártírhalálára a Kegyeleti Parkban, Répásy Mihály honvédtábornok és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kemecsei hőseinek tiszteletére állított emlékműnél emlékeztek.

Miután katonai tiszteletadás mellett, a köztársasági elnök jelenlétében félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vértanúinak gyásznapján, Áder János Kemecsére utazott és ott mondott megemlékező beszédet.

Ebben felidézte Répásy Mihály életútját. Mint mondta, a honvédtábornok kitűnt bátorságával és a hadvezetésben megnyilvánult páratlan képességeivel. A szabadságharc leverését követően, még 1849-ben a kolerajárvány őt is elérte és 1849. július 30-án Szegeden elhunyt. Temetésén, a Belvárosi temetőben hatalmas tömeg búcsúztatta. Minden élők utolsó útjára elkísérte őt az akkori magyar kormány, élén Kossuth Lajossal. "Szegeden még nem a szabadságot temették, hanem annak hű fiát: Répásy Mihályt " - fogalmazott Áder János.


- FrissMédia -