KÉK FÉNY
#halott csecsemő
#öngyilkosság
#DNS
Fordulat a nyíregyházi csecsemőgyilkosság-ügyben
Mit beszámoltunk róla, bár megszülte, mégis elvette az életet újszülöttjétől egy nő, aki Nyíregyházán egy Mező utcai konténer mellé dobta a babát, majd eltűnt a helyszínről. Mos azonosították az anya DNS-profilját.

Egy nyíregyházi társasház előtti konténer mellett találtak rá egy halott csecsemőre 2017. november 19-én 19 órakor. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság akkori tájékoztatása szerint büntetőeljárás keretében, szakértők bevonása mellett vizsgálják a haláleset körülményeit.

A rendőrség a napokban kért segítséget egy „Street One” márkájú, lila színű virágmintás női felső korábbi viselőjének a felkutatásához. A FrissMédia információi szerint ebbe a női felsőbe volt bebugyolálva az élettelen csecsemő. A Nemzeti Szakértő és Kutató intézet DNS szakértői az anya vérét tartalmazó ruháról nagy mennyiségben tudtak DNS-hordozót rögzíteni, így teljes DNS-profilt tudtak alkotni. Azonban a bűnügyi nyilvántartásban ezidáig nem találtak egyezőséget. Vagyis az elkövető eddig nem került a hatóság látókörébe, DNS-profilja nem szerepel a nyilvántartásokban.

Ugyanakkor egy, a névét elhallgatni kérő szakértő a FrissMédia kérdésre elmondta, hogy sajnos a törvények jelenleg nem engedik, hogy a DNS-adatbázisban például rokonsági kapcsolatokra indítsanak keresést az egyezőségre. Pedig, vélekedik a szakértő: például a csecsemő DNS-profiljából feltérképezett apa DNS-profilja alapján újabb nyomon lehetne elindulni.

Az is a nyomozást hátráltatja, vagy egyes esetekben ellehetetleníti, hogy a DNS adatbázisba kizárólag a törvény alapján meghatározott esetekben kerül az elkövetőktől DNS-profil nyilvántartásba. A szakértő még egy esetet említett: ilyen a bűnjelen talált DNS-hordozóból kinyert DNS-minta - ami még az adatbázist bővítheti – esetünkben az anya ruházatán talált DNS-hordozó. Ebből az analógiából kiindulva például a csecsemő DNS-profilja nem kerülhet be az adatbázisba, vagyis nem kutathatnak az apa után.

Az, hogy mennyire lenne kivitelezhető a teljes lakosság DNS-profiljának adatbázisba rendszerezése, a szakértő nem kívánt válaszolni, de megjegyezte, hogy ebben a konkrét esetben nagy valószínűséggel záros határidőn belül meg lenne az elkövető.

-FrissMédia-