KÉK FÉNY
#szemkinyomó rém
#Gabriella
#ítélet
#Fegyház
Fegyházba megy a barátnőjét megvakító hencidai férfi
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és személyi szabadság megsértése bűntette miatt halmazati büntetésül, mint erőszakos többszörös visszaesőt ítélte 20 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre a Nyíregyházi Törvényszék azt a vádlottat, aki tavaly február 5-én megvakította a volt barátnőjét.

A Nyíregyházi Törvényszék közleménye szerint a bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás alapján a vádirati tényállástól eltérő, alábbi tényállást állapította meg:

Gy.A. vádlott és L.G. sértett 2020 júliusától tartó szerelmi kapcsolata kiegyensúlyozatlan volt, többször szakítottak egymással. 2022. február 5-én is békülési szándékkal kereste fel a vádlott Kemecsén a sértettet, majd az udvaron összeszólalkoztak, a vádlott a nőt a nyakánál fogva, akarata ellenére a lakásától mintegy 30 méter távolságra, a szántóföldre vonszolta, a földre dobta, s miközben az egyik kezével a nyakát fogta, a másik kezével nagy erővel, puszta kézzel kitépte a sértett mindkét szemgolyóját a szemgödörből, amitől a sértett eszméletét vesztette. Amikor magához tért és észlelte, hogy nem lát, sikerült felállnia és visszajutnia a házuk közelébe, miközben folyamatosan segítségért kiabált, s ott találta meg őt egy rokona, aki azt is látta, hogy ekkor még a nő mellett kb. két méterre áll Gy.A. vádlott, aki a tanú megjelenését követően a helyszínről elmenekült.

A sértettet kórházba szállítást követően azonnal megműtötték, azonban a látását már nem lehetett megmenteni, sérülése maradandó fogyatékossággal gyógyult, valamint a szemkitépés miatt fellépő fertőzésveszély közvetett életveszélyes állapotot idézett elő.

Az orvosszakértői vélemény, a sértettet megtaláló tanú, illetve a vádlott vallomása alapján a bíróság nem állapította meg, hogy a vádlottat ölési szándék vezérelte volna, emiatt őt az ellene különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kísérletének vádja alól felmentette.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott enyhítésért, védője elsősorban eltérő jogi minősítés megállapításáért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre nyitva álló három munkanapos határidőt.