KÉK FÉNY
#tévériporter
#riporter
#bordélyház
#prostituált
Ételfutárként dolgozik az országos bordélyházlánc üzemeltetésével megvádolt tévériporter
​Ma előkészítő üléssel elkezdődött Berkes Béla volt televíziós bűnügyi riporter büntetőpere, akit az ügyészség 17 rendbeli prostitúció elősegítése bűntettével vádol. Berkes a tárgyaláson a vádirati tényállásban négy esetben tagadja, hogy a lakásokban szexmunka folyt volna.

A Büntető Törvénykönyv bizonyos szabálya ellen vétettem, így aszerint az bűncselekmény, de én bűncselekményt nem követtem el. A lelkiismeretem teljesen tiszta - jelentette ki a volt bűnügyi riporter ma a Nyíregyházi Járásbíróság bírája előtt.

A vádirati tényállás szerint, Berkes Nyíregyházán kettő, míg az ország különböző területein további tizenegy lakást bérelt azért, hogy azokat továbbadja fiatal nőknek prostitúciós tevékenység végzése céljából.

A lakások kibérlését követően Berkes azokat széffel és kamerával szerelte fel, bűntársa pedig internet előfizetést kötött, ugyanis a prostituáltaknak a napi bérleti díjakat az ingatlanokban elhelyezett, kizárólag a vádlott által nyitható széfekbe kellett bedobniuk úgy, hogy közben élőképes videókapcsolatban voltak az I. rendű vádlottal vagy megbízottjával.

A lakás napi bérleti díja függött annak elhelyezkedésétől, nagyságától, színvonalától, így az ország különböző részein 12-15 ezer forint napi bérleti díjat kellett azokért a szexmunkásoknak fizetni.


Berkes tevékenységével 2021 augusztusától az elfogásáig 30 millió forintot meghaladó jövedelemre tett szert. Ezt az összeget és Berkes személygépkocsiját egyébként a hatóságok lefoglalták.

Berkes Béla ellen 13 rendbeli, bordélyház fenntartásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette, valamint kábítószer-birtoklás vétsége miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség, amely börtönbüntetés kiszabását kérte az egykori riporterre.

Majd az első előkészítő ülésen a vádat módosították prostitúció elősegítése alapesetre. Ennek a büntetési tétele 1-3, míg az előbbinek akár öt év börtönbüntetés a szabadságvesztés mértéke. Berkes a januári előkészítő ülésen védőt váltott, így az ő esetében nem tudták megtartani az ügyindító ülést.

Az ügyész, dr. Borsodi-Buss Emese mértékes indítványában egy év börtönt és vagyonelkobzást indítványozott a terhelttel szemben. Azonban, mivel a vádlott nem mondott le a tárgyalás jogáról, a bíróságot nem köti az ügyészi indítvány.

Mivel a vádirat szerint 13 esetet lát bizonyítottnak az ügyészség, Berkes akár 4,5 évet is kaphat.


A férfival szemben Budapesten már született egy jogerős ítélet, míg Egerben csalás miatt folytatódik vele szemben eljárás.

A Nyíregyházi Járásbíróságon folymatban lévő ügy másod- és harmadrendű vádlottját már jogerősen elítélte a bíró.