NAGYVILÁG
Külföld
#Szerbia
#koszovó
"Erősebbnek érzi magát Szerbia"
A Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint Belgrád megítélése sokat javult az EU-n belül, így a szerbek erősebbnek érezhetik a pozíciójukat, úgy gondolhatják, többet engedhetnek meg maguknak.

Szombaton elindult egy vonat Belgrádból Koszovóba az oldalán a felirattal: Koszovó Szerbia része. A szerelvényt magas rangú szerb politikusok avatták fel és indították útjára a frissen felújított vonalon.

A Koszovó szerb jelentésű feliratot húsz nyelven viselő vonat a belgrádi főpályaudvaron 2017. január 14-én. Ez a Belgrád és a koszovói Mitrovica közötti járat első vonata, amelyet a koszovói kormány tiltakozása ellenére is elindítottak a szerb fővárosból Koszovó északi, főként szerbek lakta részébe. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

Pristina politikai provokációnak tekinti az akciót. A szerelvény végül megállt a határ előtt, mert a koszovóiak azt mondták, aláaknázták a síneket.

Ez csak egy esemény a sok közül, ami az elmúlt időszakban történt Szerbia és Koszovó között – hívta fel rá a figyelmet a a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője, aki szerint Koszovó joggal értékelhette provokációnak a lépést.

Szerbia megítélése sokat javult az EU-n belül, így a szerbek erősebbnek érezhetik a pozíciójukat, úgy gondolhatják többet engedhetnek meg maguknak, akár a tárgyalások során is – mondta Orosz Anna.

Koszovót az uniós tagállamok többsége már elismerte, és nemzetközi szinten is komoly támogatottsága van. A szakértő szerint így Szerbia számára túlzó jövőkép lenne az ország elszakadásának és önállósodási folyamatának visszafordítása, de ezek az események előrevetítik, hogy a kapcsolat rendezése nehézkes és bonyolult lesz.

Szerb templomok, kolostorok ikonképeivel díszített vasúti kocsiban áll egy utas a belgrádi főpályaudvaron 2017. január 14-én, mielőtt elindul a Belgrád és a koszovói Mitrovica közötti járat első vonata. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

Amíg nincs kellő nemzetközi nyomás, nem valószínű hogy – főként a szerbek – törekedni fognak arra, megszülessen egy olyan, végleges megállapodás, ami független államiság megteremtését biztosítaná Koszovó számára. A jelenlegi szerb politikai elit nem fogja ezt felvállalni, és amíg lehet, húzni fogják a végső döntést, mert ez egy társadalmilag kényes, és a szerbeket érzelmileg mélyen érintő kérdés – mondta Orosz Anna.

-hirado.hu-