NAGYVILÁG
Külföld
#terrorizmus
#terror támadás
#Berlin
#karácsonyi vásár
Elrabolt egy kamiont, megölte a sofőrt, belehajtott a tömegbe
A 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfi elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron.


Egy Naved B. nevű 23 éves pakisztáni menekült lehetett annak a teherautónak a sofőrje, amelyik a berlini karácsonyi vásár tömegébe hajtott hétfő este – írta az Independent.

A támadásban legalább 12-en meghaltak, 49-en pedig megsérültek, többen közülük súlyosan.

A Bild szerint a feltételezett támadót sikerült egyértelműen azonosítani: egy 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfiról van szó. A német szabályok alapján vezetéknevét nem hozzák nyilvánosságra, mert nem közszereplő.



A berlini karácsonyi vásárba hajtott egy teherautó


Megölte a sofőrt

A hatóságok feltételezése szerint a Németországba menedékkérőként érkezett Naved B. elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatz téren, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben.

A pakisztáni férfi a Tempelhof repülőtér területén kialakított befogadó állomáson élt, a támadás után nem sokkal elfogták – írta az Independent. Sajtóhírek szerint a feltételezett támadót egy szemtanú segítségével fogták el.

A szemtanú látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget.

Az RBB-Inforadio rádióállomás információi szerint a férfit 2015. december 31-én regisztrálták Passauban. A dpa német hírügynökség azonban úgy tudja, hogy a gyanúsított valószínűleg februárban érkezett Németországba a balkáni útvonalon.


“Piti bűnöző”

A német média arról számolt be, hogy Naved B. “piti bűnözőként” volt ismert a hatóságok körében, és nem potenciális terroristaként tartották számon.

Az információt a rendőrség még nem erősítette meg.


Razziák, házkutatások

A német sajtóhírek szerint 23 éves férfi elmenekült a helyszínről és két kilométerrel távolabb, a berlini állatkert közelében fogták el, miután egy szemtanú követte. Arra egyelőre egyik német sajtójelentés sem tér ki, hogy járhatott-e Magyarországon.

A Tagesspiegel úgy tudja, a berlini rendőrég hajnalban nagyszabású razziát tartott a Tempelhof repülőtérnél található menekült befogadó táborban, ahol négy afgán menekültet kihallgattak. Ez alátámasztani látszik a dpa értesülését, miszerint a feltételezett támadó ebben a központban élt, bár ezt az információt hivatalos források még nem erősítették meg.

Egyelőre az sem világos, hogy a négy afgánnak van-e bármi köze a merénylethez.

Biztonsági források megerősítették, hogy a gyanúsítottat hajnali két óra körül az Ernst-Reuter-Platzon található rendőrőrsről helikopterrel a Tegel repülőtér katonai területére vitték, majd onnan Karlsruhéba szállították, ahol a német főügyész vette át a vizsgálatot.


Fotó: EPA/Britta Pedersen


Megerősítették a karácsonyi vásár védelmét

Noha a biztonsági ellenőrzések alkalmával mindent rendben találtak a belga hatóságok, hétfő éjszakától megerősítették a brüsszeli belváros karácsonyi vásárának védelmét – közölte Yvan Mayeur polgármester a La Libre Belgique című napilap keddi beszámolója szerint.

Mayeur elmondta, a berlini karácsonyi vásáron elkövetett, 12 halálos áldozattal járó merényletet követően azonnal átvizsgálták a nagy tömegeket vonzó, hagyományosan Brüsszel történelmi központjában rendezett vásár helyszínét. Az ellenőrzés folyamán bebizonyosodott, hogy minden megfelel a biztonsági előírásoknak.

Mivel több helyen fizikai akadályok rögzítésére nincs lehetőség a mentőautók, tűzoltók és a vásárosok járműveinek ki és behajtása miatt, további rendőrautót rendeltek egy sebezhetőnek vélt helyszínre.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal.

Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas “súlyos” szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye “lehetséges, és valószínű”.

Angela Merkel kancellár kedd délelőtt sajtónyilatkozatot tesz a támadásról, a hatóságok a nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.


Egy belga támadást megakadályoztak

Az amerikai hírszerzés november végén egy belgiumi terrortámadás lehetőségére is figyelmeztetett. Noha leszögezték, hogy készülő támadásról, konkrét fenyegetésről nincs tudomásuk, a belga napilap szerint a tömegeket vonzó brüsszeli karácsonyi vásár a lehetséges célpontok között szerepel.

Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta több ízben nem engedélyezték a korábban szokásos szilveszteri tűzijátékot, amely idén is elmarad.


Fotó: EPA/Olivier Hoslet


Eric Van Der Syptnek, a belga szövetségi ügyészség szóvivőjének tájékoztatása alapján a La Libre Belgique szombaton azt közölte, hogy több mint tíz kiskorút helyeztek intézetbe, amiért a hírszerző szolgálatok szerint internetes üzenetekben kapott útmutatás alapján és oktatóvideókon keresztül terrortámadások elkövetésére készítették fel őket.

A beszámoló szerint a kiskorúakat feltehetően a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek. Van Der Sypt azonban pontosított, leszögezve, hogy a szóban forgó kiskorúak közül nem mindenkit terrorizmus gyanújával helyeztek megfigyelés alá.

A belga napilap felidézte, hogy december elején az Iszlám Állam terrorszervezet új szóvivője videóüzenetében arra szólította fel támogatóit, folytassák a nyugati világ elleni csapásokat.

A lap szerint az Abi al-Hasszán Muhádzsir néven azonosított férfi az Iszlám Államhoz köthető al-Furkán hírportálon közzétett felvételen azt mondja: “Fordulóponthoz érkeztek áldott cselekedeteitek, támadjátok őket otthonaikban, piacaikon, útjaikon, klubjaikban. Forrósítsátok fel a talajt a lábuk alatt!”


Forrás: hirado.hu