KÉK FÉNY
#elítélték
Elítélte a bíróság a komorói nőket
​2018 karácsonyán egy születésnapi buli rendőr bántalmazásba torkollt két fiatal nő által, akik szándékegységben hergelték a kiérkező rendőröket és terhesen fenyegették az egyébként a család kérésére kiérkező záhonyi zsarukat.

Az ítéleti tényállás szerint az állapotos vádlottak 2018. december 23-án családtagjaikkal egy komorói ingatlanban tartózkodtak ittas állapotban, ahol egy bejelentés alapján rendőrök jelentek meg, akik az ott tartózkodókat igazoltatták. Ennek során az I. rendű vádlott élettársával közölték, hogy körözés miatt elő fogják állítani. Ekkor a két vádlott az intézkedő hivatalos személyeket szidalmazni kezdte, az I. rendű vádlott egyiküket többször meglökte. A körözött férfi eközben az ablakon kiugorva próbált elmenekülni. Az utána induló rendőröket a vádlottak feltartóztatták, kiabáltak, szitkozódtak, ennek ellenére sikerült a férfit elfogniuk.

A rendőrök ezt követően a helyszínre erősítést kértek, így sikerült a vádlottakat megbilincselniük, a szolgálati gépjárműhöz kísérni, melynek során a két asszony még több alkalommal próbálta az intézkedést meghiúsítani.

A Kisvárdai Járásbíróságon ma előkészítő ülést tartottak az ügyben, ahol dr. Gégényné dr. Utasy Judit járásbírósági bíró elfogadta a vádlottak beismerését a terhükre rótt cselekményekkel kapcsolatban, akik a tárgyalás jogáról is lemondtak. Így a bírónak a kiszabadandó büntetés mértékéről kellett döntenie.

Az ügyészi indítvány az elsőrendű vádlott esetében egy év négy hónap kettő év hat hónapra felfüggesztett börtönt, míg a másodrendű vádlottra az ügyészi indítvány egy év kettő hónap kettő évre felfüggesztett börtönbüntetést kért.

Az egyébként 1-5 évig terjedő hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabható büntetés középmértéke 3 év. A tett idején mindkét vádlott büntetlen előéletű volt, a bíróságon szemmel láthatóan megbánták tettüket.

A bíróság ítéletében rámutatott, hogy a cselekmény és a büntetés között több, mint 5 év telt el, ami a jelen ügy büntetésének kiszabásakor jelentős enyhítő körülmény volt.

Bár az az előkészítő ülésen nem derült, ki, de információink szerint az ügyben a rendőrség belső vizsgálatot is elrendelt, mivel felmerült, hogy esetleg a rendőrök nem jogszerűen jártak el. Azonban a részletes vizsgálat feltárta, hogy az intézkedés jogszerű volt, de nem szakszerű.

A bíró végül annyiban módosította az ítéleti tényállást, hogy a két vádlott egység szándékosan tette, amit tett, azaz tettestársak voltak.

Végül a bíró tettestársként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki a két nőt bűnösnek, így az egyiket hat hónap, míg a másikat négy hónap börtönre ítélte azzal, hogy a végrehajtást egy-egy év próbaidőre felfüggesztette.

A terheltek és védőik tudomásul vették az ítéletet, míg a vádat képviselő ügyész három nap gondolkodást kért.