NAGYVILÁG
Belföld
#munkaerőhiány
#szabolcs megye
#TOP
Egyre nagyobb gond a munkaerőhiány megyénkben
Nem a munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány okoz óriási problémákat a megyében. A Területi Operatív Programok megyei szintű kezelése hivatott az egyre égetőbb szakképzett munkaerőhiány kiküszöbölésre. A képzések keretében mintegy 2 500 munkavállaló képzése valósul meg a piaci igényeknek megfelelő szakterületeken. A program 2021-es kifutásáig csaknem 2, 5 milliárd forintos keret áll rendelkezésre.

Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár azon a rendezvényen szólalt fel, amit három megye - Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – foglalkoztatáspolitikai szakembereinek részvételével tartottak ma Nyíregyházán.

A helyettes államtitkár visszaemlékezett a program tervezési időszakára, amikor még jellemzően a munkanélküliség okozott gondot. Ma már – köszönhetően a TOP programoknak – a szakképzett munkaerőhiánnyal néznek szembe. Oláh úgy fogalmazott: „azóta átalakult az élet, és azt is látjuk, hogy az az eszköz, amit annak idején kiválasztottunk, az egy hatékony módszer.” A szakember kiemelte, hogy a hangsúly mára a képzésre helyeződött át. Mint fogalmazott, az elmúlt időszak gazdasági élénkítési programjai, intézkedései is eredményesen járultak hozzá hazánk „bővüléséhez, szépüléséhez, gazdagodásához.

Az önkormányzatoknak 1 300 milliárd forint áll rendelkezésre TOP keretében gazdaságfejlesztési programok megvalósításra, ami által partneri kapcsolatokat tudnak kiépíteni a gazdasági élet szereplőivel. Oláh kitért a megyei közgyűlés elnökének felvetésére, miszerint meg kell vizsgálni, hogy a Paktum-program számára biztosított forrás elégséges-e a megyei tervek megvalósításhoz. Az 1 300 milliárd forint forrás jelentős része lekötésre került, hogy az elkövetkezendő másfél évben „termelőre forduljon”. A cél, hogy 2019 őszére minden projekt „álljon” és mindannyiunk jólétét szolgálja – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A meggyi foglakoztatási paktumról szólva a Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy eddig 900 fő foglakoztatására nyújtottak be igényt a partner gazdasági szervezetek, amiből közel 500 fő foglakoztatásáról pozitív döntés született - aminek alapján különböző képzési programok segítségével aktív munkavállalókká válnak ezek az emberek.

A rendezvényen bemutatkoztak a paktumok, ezt követően egy interaktív beszélgetésre került sor a résztvevők között, melynek keretein belül megvitatták az eddig elért eredményeket, nehézségeket, valamint a további együttműködés szakmai lehetőségeit. A konzorciumi partnerek által létrejött konferencia célja, hogy a szomszédos megyékkel partnerség épüljön ki regionális szintű együttműködési hálózat kialakításával, amely segíti a tagok közötti információáramlás javítását, a tapasztalatcserét.

A végcél, hogy a régió megyéiben a jelen környezeti feltételekhez, a gazdasági szereplők igényeihez igazodó, fenntartható és támogatóbb foglalkoztatáspolitika valósuljon meg.