Tudomány és Technika
#törésteszt
#autók
Egy videó arról, mennyit fejlődött az autók biztonsága húsz év alatt
Nem olyan régen az Euro NCAP már mutatott egy videót arról, milyen rengeteget fejlődött az autók biztonsága, most pedig a törésteszteket végző ausztrál szervezet készített hasonlót. Sőt, az övék még szemléletesebb, hiszen itt két Corollát törtek össze, csak éppen az egyik már húsz éves volt.

Két évtizede kezdte a munkáját az Euro NCAP, és annak demonstrálására, hogy mennyit javult az autók biztonsága ez alatt az idő alatt, egy húszéves Rover 100-ast ütköztettek egy új Honda Jazzel. Az eredmény látványos volt, de a Rover törésbiztonsága már új korában sem volt kiemelkedő, ezért érdekesebb egy másik, most készült teszt, ahol két egyforma típust törtek össze. Pontosabban nevükben egyformát.




A törésteszteket végző ausztrál ANCAP egy 1998-as Toyota Corollát hasonlított össze egy újjal (amit nálunk már Auris néven forgalmaznak), és az eredmény sokkoló. Mind a két autó 64 km/órás sebességgel közelített a másik felé, és félig átfedésben ütköztek össze, de amíg az új Toyota utascellája szinte sértetlen maradt, addig a régi Corolla rendesen összegyűrődött.

Forrás: ANCAP

-Friss Média-