KÉK FÉNY
#lakástűz
#tragédia
#bérház
#Nyíregyháza
Egy hajszálon múlt a tragédia egy tizenegy emeletes szociális bérházban
Most áram, de még víz sincs, mivel az alagsorban a tűz miatt károsodtak a szennyvízvezeték csövei is.

Sokkoló állapotok fogadták a tűzoltókat Nyíregyházán egy bérházban: a 20-22 négyzetméteres lakásokban 5-6 ember zsúfolódott össze, nem egy esetben 1-2 karonülő gyermekkel. Az említett szociális bérházban már több alkalommal volt tűz. A 11 emeletes épület az 1970-es években épült. A két lépcsőházban 165 lakás található.

A 11. emeletet utólag húzták fel az épületre, oda már a lift sem ér fel. Igaz, ha felérne, azzal sem érnének semmit a lakók, ugyanis elmondásuk szerint több hónapja nem működik. Ennek hiányában két kis lift rója megállás nélkül az emeletek között az utat. Sok lakás felújításon esett át, de a lakók egy része a saját pénzéből próbálja csinosítgatni, karbantartani az otthonát. Számunkra megdöbbentő állapotok uralkodtak. Egyesek úgy vélik, hogy egykor ez az épület munkásszállónak épült. Az elrendezésből és a helyiségek méretéből ítélve valóban nem egy örök életre lakhatást biztosító építmény.

"Jó ez, legalább van hol aludnunk, bár innen kitörni nagyon nehéz" - mondta az egyik ott lakó. Kitörés alatt a jobb élet és a nagyobb élettér vázolódik fel József által. Elmondja, hogy a lakáson belül hiába újított fel mindent, új vezetékek is beépítésre kerültek, de úgy véli, hogy a ház gerincvezetékei nem követték a kor igényeit, a megnövekedett energiaigényhez szükséges kapacitásokat.


Ez egyszerű matek: ha egy lakásban 5-6 ember lakik, az bizony jóval nagyobb energiaigényt jelent az elektromos hálózatból. Jelentősen megnövekszik az egy időben a hálózatra kapcsolt készülékek száma. A régi vezetékek ezt már nem bírják - vélekedik az egyik lakó, Ferenc.

Most áram, de még víz sincs, mivel az alagsorban a tűz miatt károsodtak a szennyvízvezeték csövei is. A helyreállítás zajlik, a szakemberek azt ígérik, hogy estére helyreáll az alapvető szolgáltatás. Ezzel párhuzamosan az internet és a televíziós szolgáltatók is a helyszínen vannak és megkezdték a hibák elhárítását.

A mostani tűz éjszaka keletkezett a tizenegy emeletes, két lépcsőházas panelház pincéjében. Hat négyzetméteren berendezési tárgyak és papírhulladék égett. A pincéből kiáramló füst a hetedik emeletig mindkét lépcsőházat és a lakásokat is megtöltötte.

A nyíregyházi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat, átvizsgálták a lakásokat, közben elkezdték az épület szellőztetését. 165 lakásból 203 embernek kellett rövid időre elhagynia otthonát.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett összesen 33 hivatásos tűzoltó vett részt a munkálatokban. Személyi sérülés a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem történt.