SPORT
#Levelek
#Vasember
#triatlon
Brutális hőségben járt a Vasember Leveleken
Leveleken minden adott volt egy izgalmas, csaknem nyolcórás versenyhez a 84 nevező részére. A szervezők két kategóriában, sprinter és középtávra hirdették meg a versenyt, amely a 23 fokos leveleki tó vízében úszással vette kezdetét. 2017-ben hagyományteremtő céllal szervezték meg 53 nevező részvételével az első leveleki Vasember Triatlonkupát. A szervezők akkor egy 20 éves hagyományt élesztettek újra.

Családias légkör, remek hangulat, tikkasztó meleg - ami a szombati napra jellemező volt. A korosztályokat tekintve a legfiatalabb 18, a legidősebb 60 év körüli versenyző volt - mindannyian hihetetlen, már-már emberfeletti küzdelmet vívtak egymással, az időjárással, no meg saját testükkel. Bevallom őszintén, hogy már a nézésbe is belefáradt az ember, amikor a 90 kilométeres biciklitávot teljesítve még egy félmaratont is lefutottak a versenyzők. Emberfeletti teljesítmény mindez 32, esetenként 40 fokos melegben. És mi tagadás: napból volt bőven a gáton, miközben teljesítették a versenyzők a 21 kilométeres távot.

A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, s a versenyidőbe a két szám közötti átöltözés ideje (az úgynevezett depóidő) is beleszámít. A triatlon alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának vagy – nálunk kevésbé elterjedt szóval – triatlétának is nevezik.

A sprintertávon a versenyzőknek 0,75 kilométer úszást, 20 kilométer kerékpározás és öt kilométer futást keltett teljesíteniük 2 óra 40 perc alatt. A középtávon – ahol a rajtvonalnál öt női is felsorakozott – 1,9 kilométer úszást, 90 kilométer kerekezést követően 21,1 kilométer futást kellett teljesíteni. Az utóbbi versenyszámban nyolc óra állt rendelkezésre a versenyszámok és a távok teljesítésre.

A lányoknál spinterávnál Kovácsné Biczó Judit végzett az élen 1 óra 30 perces idővel, őt követte Fodor Tímea, aki 1 óra 43 perces idővel léphetett fel a dobogó második fokára. Harmadik Bánkiné Laki Klára, 1 óra 47 perces eredménnyel.

Sprintertávon a fiuknál elsőként Dr Varga Zoltán 1 óra 4 perc, másodikként Csörgi Péter 1 óra 10, míg harmadikként 1 óra 13 perccel Andrási Csaba ért be a célba. A sprinttáv további eredményei itt tekinthetőek meg.

A versenyen résztvevők között a Bringa Sziget felajánlásának köszönhetően egy versenybringát sorsoltak ki a szervezők, amit Holcsek Roberta nyert, aki sprintertávon 1 óra 47 perces idővel kategóriájában a 4. helyezést érte el.

- FrissMédia -