NAGYVILÁG
Belföld
#energia
#felújítás
#Nyírcsászári
Az önfenntartó épületek útjára lépett Nyírcsászári
Legalábbis most megvalósult ott egy beruházás, ami az első lépés az ilyen épületekhez. A községben a Területi és Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében megvalósult épületenergetikai korszerűsítésnek köszönhetően jóval kedvezőbb feltételekkel tudják üzemeltetni az óvodát, iskolát. A beruházás mintegy 113 millió forintba került.

Az iskola esetén komplex energetikai, míg az óvoda esetében megújuló energiafelhasználási beruházás történt. Nyírcsászári önkormányzata hazai és uniós forrásokból több lépésben igyekszik kivitelezni közintézményeinek felújítását. Ennek egyik lépcsője a két intézmény hétvégén átadott korszerűsítése, amely révén az épületek energetikai racionalizálásával jelentős megtakarítást érhetnek el.

„Hosszú távon az önkormányzat célja, hogy a lehető legnagyobb mértékben önellátóvá tudja tenni épületeit, azaz minél kisebb mértékű legyen a függés a költségvetési forrásoktól” – fogalmazott köszöntőjében a település polgármestere, Zichar János (Fidesz-KDNP).

Dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője rámutatott, hogy a térségben 13 iskola mintegy 4.2 milliárd forintos keretből újul/újult meg. Az érintett települések - legyenek kicsik vagy nagyok – lehetőséget kaptak iskoláik korszerűsítésére, hogy „a gyermekeink 21. századi körülmények kötött tanulhassanak.” Simon kiemelte, hogy megyénk tankerületei saját forrásból mintegy 300 millió forinttal járultak hozzá a beruházásokhoz, melyek jelentős részéből az érintett iskolák belső felújítása valósult meg. Ebből a nyírbátori tankerület 20 iskolánál mintegy 36 millió forintból végzett belső felújításokat.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke beszédében rámutatott: ha valaki iskolát épít, fejleszt, az valóban a jövőt építi. Hiszen, ha szeretnénk eredményeket elérni, ha azt szeretnénk, hogy a mi munkánkat továbbvigyék, akkor az utánunk lévő generációknak építeni kell és meg kell adni a lehetőséget, hogy minél jobb körülmények között tudjanak tanulni" – fogalmazott.

Dr. Maruzsa Zoltán Viktor köznevelésért felelős helyettes államtitkár országos viszonylatban beszélt az oktatási intézmények fejlesztéseiről. A helyettes államtitkár rámutatott arra, hogy az elmúlt években országosan számtalan iskola újult/újul meg, túlnyomó részt uniós forrásból. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a beruházások egy része a magyar költségvetésből, állami forrásokból készült el – emelte ki.

A helyettes államtitkár a folyamatban lévő fejlesztési programokról elmondta, hogy összesen 126 milliárd forint az, ami rendelkezésre áll. Ezek a programok jellemzően az oktatás, az egészségügy területén megvalósítandó infrastrukturális fejlesztések finanszírozásra szolgál. Ebből az összegből országosan 559 intézményt fejlesztenek – mondta.

A megújuló energiaforrások kiaknázása révén a fenntartási kiadások idővel minimalizálódnak, az így megtakarított pénz pedig egyéb fontos célokra lesz hasznosítható és átfogó programok is finanszírozhatóvá válnak – vélekedik a település vezetője. A beruházás során az iskola nyílászáróit korszerű hőszigetelt elemekre cserélték, szigetelték az épület falait, valamint a fűtés korszerűsítésére is sor kerül, a többi közt egy korszerű energiatakarékos kazán rendszerbe állításával.

Fotó: Bakos Zsolt