AKTUÁLIS
#Év tanára 2024
Az Év tanára: kárpátaljai pedagógust is díjaztak
Év tanára díjat kapott külhoni kategóriában Hnatik-Riskó Márta, aki Ukrajnában, Kárpátalján oktat. A pedagógus helyett Budapesten egy kollégája vette át a díjat.

Az Év Tanára díjat az Év Tanára szakmai bizottsága ítéli oda olyan pedagógusoknak, akik a legtöbbet tették a magyar közoktatás, nevelés terén a bizottság tagjai szerint. Az egyik legnagyobb internetes középiskolai portál kezdeményezésére elindult Év Tanára díj erkölcsi és anyagi elismerést is jelent azoknak a pedagógusoknak, akik áldásos tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy az elkövetkezendő generáció tagjai megfelelő tudás és megfelelő erkölcsi útmutatás birtokában készülhessenek fel az életre és a hátralevő tevékenységükre.

A 2024-es díjazottakat Dr. Kiss Róbert Richard mutatta be. A díjakat Dr. Hajnal Virág, a Miniszterelnökség főosztályvezetője adta át, idén 4 pedagógusnak. Köztük van egy külhoni tanár, Hnatik-Riskó Márta, aki Ukrajnában, Kárpátalján oktat. A beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára immáron 35 éve, továbbá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) aktív tagja. Mindeközben a Kárpátalja hetilap és a Közoktatás folyóirat munkatársa is. A pedagógus nevében Budapesten egy kollégája, Iván Éva, a Derceni Középiskola magyar tanára vette át a díjat. Vele beszélgettünk.

Hogyan reagáltak, amikor megtudták, hogy Hnatik-Riskó Márta is megkapja az Év tanára elismerést?

A közelmúltban voltunk egy magyar szakos összejövetelen, ahol a barátnőm, aki helyett most átvettem a díjat, azt mondta, hogy van egy nagy híre. Amikor felhívták, hogy díjat kap, annyira meglepődött, hogy először nem is értette. Annyira különleges meglepetés volt ez neki, hogy megkapja az Év tanára elismerést. Nem számított rá, hiszen ő mindig teszi a dolgát, a különböző rendezvények szervezésében aktívan részt vesz, ilyenek a március 15-i ünnepségek, ballagási műsorok. Mindig azon dolgozik, hogy ne felejtsük el, honnan jöttünk, büszkék legyünk a magyarságunkra, a magyarságtudat, az identitás mindig első helyen áll nála. Ismeri az értékeit, megtartja azokat és továbbadja a tanulóinak.

A diákok tudják már, hogy a tanár néni Magyarországon az év tanára lett?

Nem, ez előttük még titok, még most fogják megtudni. Biztos vagyok benne, hogy kitörő örömmel fogják fogadni. Azt vettem észre, hogy a beregszászi Bethlen Gábor Gimnáziumban nagyon szeretik és tisztelik a gyerekek, mindig várják, hiszen a személyes példájával tanít és nevel. Amit mond, azt teszi és számára mindig a magyarság megtartása az első Kárpátalján, ami nem könnyű, különösen most, de igyekszünk átugorni az akadályokat és hisszük, hogy Isten segítségével ez sikerülhet is. Bízunk benne, hogy tovább tudjuk adni a gyermekeknek azokat az értékeket, hagyományokat, magyar anyanyelvünket, kultúránkat, ami a megmaradásunk szempontjából létfontosságú.

Miért tartja fontosnak, hogy ilyen módon is díjazzák a pedagógusokat?

A díj méltó elismerése a 35 év munkájának, hiszen azt nem mondhatjuk, hogy a fizetésért tanítanak a pedagógusok, hiszen az nálunk sem túl magas. A küldetés számunkra nagyon fontos és szerintem ez az elismerés másokat is arra fog motiválni, hogy továbbra is tegyék a dolgukat tanárként, emberként, keresztényként Kárpátalján.

Év tanára díjat kapott még Kovalcsik István, az Eötvös József Gimnázium és a Páter Bárkányi János Katolikus Gimnázium oktatója., az Év tanára életműdíjat Bíró Pálnak ítélték oda, az Év óvodapedagógusa pedig Imre Napsugár lett.