AKTUÁLIS
Átvette Kisvárdán a Tőkés-díjat Bagdy Emőke
Ebben az évben immáron második alkalommal adták át a Tőkés-díjat Kisvárdán. A világjárvány miatt a 2020-as díjat idén júniusban vehette át Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. A kuratórium akkori bejelentése szerint a 2021-es díjazott prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus. A professzor asszony ma vette át a rangos elismerést a kisvárdai református templomban.

A nyílt kuratóriumi közgyűlés vendégeit Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Egyházmegye esperese köszöntötte, ő hirdetett igét is.

A XXVII. Tőkés-díjat a kuratórium prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológusnak, egyetemi tanárnak ítélte oda. Laudációt szintén Koncz Imre mondott.

A kitüntetett az érettségi után – származása miatt – nem folytathatott rögtön egyetemi tanulmányokat, ezért először gyógytornász képesítést szerzett a budapesti Gyógytornászképző Szakiskolában. 1963-ban nyert felvételt az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK pszichológia szakára, ahol 1968-ban kapott diplomát. 1972-ben védte meg bölcsészdoktori disszertációját. 1982-ben lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, 1995-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen pedig habilitált doktora.

1985-ben kezdte a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a pszichológiai oktatás megszervezését. Ott volt a Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszék vezetője (1987–1994), a Debreceni Orvostudományi Egyetemen pedig 1985-től 1987-ig az orvosi pszichológia oktatója. A ’90-es évek közepén tevékeny szerepet játszott a szupervizori szakirány hazai meghonosításában. 1994-től 2001-ig a HIETE klinikai pszichológiai tanszékének tanszékvezető tanára volt.

2000-től a Károli Gáspár Református Egyetemen megalapította a pszichológia szakot, elindította a képzést 2004-ig tanszékvezetőként. 2005-től 2010-ig ugyanitt intézetvezető volt, 2010-től pedig a Személyiség és Klinikai Pszichológiai Tanszék professor emeritája.

A vendégek soraiban ott volt a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos és a díj névadója, Tőkés László református lelkész, a Királyhágómelléki református egyházkerület volt püspöke, korábbi EP-képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke, akik a professzor asszony munkásságát méltatták.

A Tőkés László Alapítványt 1989-ben hozta létre Kisvárdán nemzeti érzelmű értelmiségiek egy csoportja, hogy segítse és támogassa a határon túli magyarokat. Az alapítók 1990 februárjában kérték fel az idelátogató Tőkés Lászlót, hogy róla nevezhessék el az alapítványt és az egyéni díjat, melyet olyan személynek ítél oda a kuratórium, aki munkásságával a magyarság helyzetét jobbá teszi.

- FrissMédia -