NAGYVILÁG
Belföld
#álhír
#MEHI
#energetikai pályázat
Álhír - ne dőljön be neki!
Az alanyi jogon igényelhető, milliós lakossági energetikai korszerűsítési támogatásról szóló cikkek álhírek – figyelmeztetett a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

Egyes online oldalakon olyan információk terjednek, amelyek a “Hazai Hatékonyság 2” javaslatcsomag tartalmát meghamisítva, azt egy kihirdetett lakossági energetikai pályázatként mutatják be – hívta fel a figyelmet közleményében a MEHI, elhatárolódva a hír terjesztőitől, és azt is hangsúlyozva, hogy a szervezetnek tulajdonított nyilatkozat is hazugság.

A hír alapjául a Hazai Hatékonyság programcsomag szolgál. A Hazai Hatékonyság 2 lakossági épületenergetikai célú javaslatcsomagot a Magyar Építőanyag és Építési termék Szövetség készítette 2016 végén azzal a céllal, hogy a kormányzatnak új megközelítésű, ösztönző intézkedéscsomag meghirdetését javasolja a lakossági épületenergetikai korszerűsítések átfogó előmozdításáért.

A javaslatcsomagról azonban kormányzati döntés nem született – húzza alá a MEHI. A MEHI mindenkitől azt kéri, hogy ne terjesszék tovább a hírt, mindig ellenőrizzék a híreket terjesztő oldalak és közösségi profilok forrását, impresszumát.

A közösségi oldalakon is terjedő álhír szerint a “minden Magyarországon élő, magyar állampolgárnak” lakóépület korszerűsítésére járó támogatás szeptember 17-től lesz igényelhető, egy egyszerű formanyomtatvánnyal a helyi önkormányzatnál. A félrevezető közlés szerint önerőre nincs szükség, mindössze egy személyi igazolvány és bankszámla szükséges a kérelmezéshez. A valótlan tartalmú cikk még a MEHI szóvivőjére is hivatkozik, amikor azt írja, az igénylés további feltétele, hogy a beruházás két éven belül megvalósuljon, továbbá azt állítva, hogy a támogatást 14 munkanapon belül utalják is.