AKTUÁLIS
Akcióban az állatvédők Nyírvasváriban
A hidegben fontos kibélelni az állatok helyét, többször kicserélni vizüket és az is sokat segít, ha meleg ételt kapnak a szabadban tartott kedvenceink. Nyírvasváriban Bogár, egy keverék kutya mindebből semmit nem kapott meg. Sz állatvédők az utolsó pillanatban érkeztek a kutya segítségére.

Csütörtök este mínusz négy fokos hidegben Vita Beatrix helyi civil állatvédő berak egy nagyobb ketrecet a gépkocsiba, majd elindul, hogy megmentsen egy újabb kutyát a halál markából. Beatrixnak egy nyírvasváriban tevékenykedő állatvédő jelezte, hogy egy erdős területen egy nagyméretű fekete kutya étlen-szomjan rövid láncra verve dideregve tengeti napjait. A kutya tartójáról köztudott, hogy befogja az állatokat. Azonban róluk nem tud gondoskodni, hiszen még magáról is kétséges, hogy gondoskodni tudna.

Az egyébként áram és víz nélküli, település szélén lévő kis házikót őrizte Bogár, a kutya. A körülbelül két éves játékos fekete kutyus az állatvédő elmondása szerint étel és víz nélkül a - 8 fokos hidegben a földön fekve kevés esélyt kapott a túlélésre. Fokozta a veszteség esélyét, hogy Bogár egy körülbelül 3 méteres láncra volt kikötve, amit a nyakára drótozott a gazdája. Beatrix az akció előtt a rendőröktől kért segítséget, hogy minden a törvényeknek megfelelően menjen. Az állatvédők ugyanis az ingatlan tulajdonosának engedélye nélkül nem léphetnek be a területre.


Este a -5 fokos hidegben ért a csapat az ominózus ingatlanhoz. Bogár hangos ugatással jelezte, hogy nem várt vendégek érkeztek - akkor még nem sejtette, hogy a látógatóknak az életét köszönheti. A két nyírbátori fiatal rendőr maximálisan emberségesen kereste a helyzetre a megoldást, lehetőséget adva a kutya tartójának, hogy Bogárnak jobb körülményeket biztosítson. Erre a kutya gazdája egy kabátot hozott ki: "Erre le tud feküdni, jó lesz az neki, nem fog megfagyni" - állította a gazda, de végül belátta, hogy a kötelezően előírt állattartási körülményeket; mint a oltási könyv vagy az egyedi azonosítást biztosító chipet nem tudja előteremteni. Végül jobbnak látta odaadni a kutyát az állatvédőknek. Bogár este 10-kor már meleg, tiszta helyen farkcsóválás közepette várta a másnapi nyíregyházi szállítást, ahonnan végleges otthonába kerülhet a játékos eb.

Vita Beatrix minden állattartónak – különösen a kinti állatoknál – javasolja, hogy figyeljenek oda az állatok vizére és minden nap adjanak nekik meleg ételt. Az állatvédő azt mondta: sajnos tapasztalat, hogy még mindig nincs kutyaház, sőt egy fedett hely sem, pedig különösen a hidegben nagyon fontos, hogy legyen egy hely, ahová be tudnak húzódni az állatok.