18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
#mogyi gyilkosság
Agyonverhette az élettársát egy férfi Magyon
​Ma tárgyalás keretében folytatódott annak a hatvanas éveiben járó férfinek az ügye, akit a vádhatóság azzal vádol, hogy az élettársát gyakorlatilag agyonverte. Dr. Bartha Andrea tanácsvezető bíró ma a vádlottat és az ügy tanúit hallgatta meg és levetítésre került egy megrázó videó is.

Dr. Halász Ágnes főügyészségi ügyész a férfira - ha beismerte volna tettét-, 15 év szabadságvesztést indítványozott. Azonban, mivel a terhelt nem ismerte el a terhére rótt bűncselekményt, a törvényszéknek le kell folytatnia a bizonyítási eljárást. A férfit emberölés alapesetével vádolta meg a vádhatóság. Azonban ahogy halad előre a bizonyítási eljárás, akár többszörös minősítő körülmény is helytálló lehet.

Ilyen például a saját hozzátartozója sérelmére elkövetett erőszakos cselekmény, hisz ma derült ki, hogy a a terhelt haszonélvezeti jogot szerzett az elhunyt ingatlanára. Így gyakorlatilag hivatalosnak is mondható élettársi kapcsolatban voltak. A második minősítő körülmény a védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett cselekmény.

A mai tárgyaláson a térfigyelő kamerák által rögzített videó alapján kijelenthető, hogy sértett rendkívül rossz állapotban volt a halálát megelőző napokban. A csontsovány, mozgásra önállóan képtelen idős nő gyakorlatilag képtelen volt az önálló életvitelre.

A vádirat szerint a 60-as éveiben járó férfi 2016-tól élt élettársi kapcsolatban a sértettel magyi házában. Mindketten italozó életmódot folytattak, és ittasan a férfi többször bántalmazta a nőt. 2022. július 13-án az egyik ilyen bántalmazás után a nő kórházba is került, mert eltört az orra, valamint rajta számos zúzódásos sérülés is keletkezett.

20240118_093913.jpg

Ekkor a nő a kórházi ágyán, amikor az élettársa nem volt jelen, megnyílt a őt ápoló két nővérnek és elmondta, hogy János rendszeresen bántalmazza őt. A terhelő vallomások tekintetében gyakorlatilag ez az egy olyan tényszerűen elfogadható vallomás, ami igazolja a vádhatóság állítást.

Bár az elhunyt szomszédja látni vélte, hogy János a kapuban legalább két alkalommal ököllel megüti a törékeny, lábain alig álló nőt, szavahihetősége hagy némi kívánnivalót maga után. Erre a tárgyalóteremben jelenlévő tanúk hívták fel a figyelmet az ügyben eljáró bírónak.

A vádlott védekezése szerint - aki egyébként nem tett vallomást és a kérdésekre sem hajlandó válaszolni, így lemondva a védekezés ezen jogáról - azt állítja, hogy az élettársa csetlett-botlott és a sérülései gyakorlatilag ebből adódtak.

A ténybeli adatok azonban azt igazolhatják, hogy történt erőszak, sőt, folyamatosan bántalmazhatta a nőt a férfi.

Az ügyben több ellentmondás is felfedezhető: ilyen például a nő halálát bejelentő telefonhívás, amikor is a vádlott úgy fogalmaz, hogy "az élettársamat valaki megverte, már nem lélegzik".

Öt nappal később, amikor a kórházból elbocsátották a későbbi áldozatot, ismét a közös lakásba tért vissza. A Nyíregyházi Járásbíróság hiába rendelt el távoltartást a férfival szemben, ők továbbra is együtt éltek, a vádlott pedig továbbra is napi szinten puszta kézzel bántalmazta az élettársát, míg 2022. augusztus 19-én a nő meghalt.

A vád szerint a vádlott eltörte a nő több bordáját, melyek a mellhártyát is átszúrták, valamint a kétoldali bordatörések miatt a nő nem tudott rendesen lélegezni, ezért megfulladt.

Az ügyben az igazságügyi orvosszakértő megállapításai perdöntőek is lehetnek, hiszen olyan lényeges kérdésekre kell választ adnia, hogy a nő számos sérülése hogyan és mikor keletkezett. Keletkezhettek-e azok elesésből, beütéstől. Milyen fizikumú volt az elhunyt, mennyire volt leépülve fizikailag a test.

A bizonyítási eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken márciusban folytatódik tanúk és szakértők meghallgatásával.