SPORT
Foci EB 2016
#eb 2016
#Írország
#Labdarúgás
#Franciaország
A rekordgyorsaságú ír 11-es után Griezmann volt a franciák hőse
Bár a francia labdarúgó-válogatott már a 2. percben hátrányba került az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, Antoine Griezmann duplájával legyőzte a Shane Duffy kiállítása miatt a 66. perctől kezdve emberhátrányban játszó Írországot.

A francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps visszatért a gyökerekhez, és ugyanabban az összeállításban küldte pályára a csapatát, mint a románok elleni nyitó mérkőzésen. A kezdőcsapatbeli tagságban méltán reménykedő Coman és Martial is csak a kispadon kapott helyet.

A házigazdák számára rémálomszerűen kezdődött a mérkőzés, az írek a második félidőben tizenegyeshez jutottak. A britek csatára, Shane Long okosan kereste a kontaktot a tizenhatoson belül Paul Pogbával, akivel össze is akadt a lába, amit Rizzolijátékvezető szabálytalannak ítélt meg – tizenegyes!

A büntetőt Robbie Brady végezte el, aki 1 perc 58 másodperc után, a kapufa segítségével a bal alsó sarokba lőtte a labdát (0–1), ezzel megszerezte az Eb-k történetének legkorábban esett tizenegyesgólját. Sőt, ez a találat az abszolút rekordtól sem sokkal maradt el, amit Dmitrij Kiricsenko tart. Az orosz játékos a 2004-es Európa-bajnokságon szintén a második percben vette be a későbbi győztes görögök kapuját. A franciák az Eb-n a legutóbbi három góljukat büntetőből kapták.

Deschamps csapata jól reagált a történtekre, azonnal támadásba lendült, rendre eljutott az írek tizenhatosáig, de tiszta gólhelyzetet nem tudott kialakítani. Az első félidő második felében alábbhagyott a franciák nyomása, ám a játékrész hosszabbításában így is nagy esély nyílt az egyenlítésre, ám az ír védők Payet és Griezmann közeli lövését is blokkolták.

A francia szurkolók füttykoncerttel kísérték a szünetre a játékosokat.

Bármit is mondott az öltözőben Deschamps a tanítványainak, meglett az eredménye, mert a második félidőben egészen más francia csapatot láthattunk. Már a fordulás utáni első percekben is betalálhattak volna a Comant is bevető franciák, ám az egyenlítő gólra az 58. percig kellett várni. Ekkor Sagna adta be a labdát a jobb oldalról, amit Griezmann a kapu jobb oldalába bólintott – Randolph ezt már nem tudta hárítani (1–1). Az Atlético Madrid támadója az első játékos az idei Eb-n, aki két gólt is fejjel szerzett.

Négy perc sem telt el, és a franciák máris megfordították a meccset. Rami felívelését követően Giroud-ra ketten is figyeltek, de az Arsenal csatára így is lefejelte a labdátGriezmann elé, aki 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt (2–1). Griezmannál (3) csak Michel Platini (9), Thierry Henry (6) és Zinédine Zidane (5) volt eredményes többször francia színekben az Eb-n.

A 66. percben nem a francia játékosok, hanem a játékvezető mért újabb csapást az írekre, mivel kiállította Shane Duffyt.Az ír középhátvéd hátulról felrúgta a tiszta gólhelyzetben kilépő Griezmannt, akit Giroud remek ütempasszal ugratott ki. A piros lap jogosságához nem férhetett kétség. Az írek szerencséje, hogy a szabálytalanság még a tizenhatoson kívül történt, így a házigazdák nem kaptak tizenegyest.

A briteknek a hajrában tehát csak egy gólt kellett volna találniuk, hogy kiharcolják a hosszabbítást, de a levegőben sokkal inkább a franciák harmadik találata volt benne. Újabb gól nem született, a franciák bejutottak a negyeddöntőbe, amelyben Angliávalvagy Izlanddal találkoznak.

A gallok a 2000-es Európa-bajnokság döntőjét követően először nyertek meccset az Eb-n az egyenes kieséses szakaszban.

NYOLCADDÖNTŐ

FRANCIAORSZÁG–ÍRORSZÁG 2–1 (0–1)
Lyon, Stade des Lumieres, 56 279 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kanté (Coman, a szünetben; Sissoko, 93.), Matuidi, Pogba – Griezmann, Giroud (Gignac, 73.), Payet. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
ÍRORSZÁG: Randolph – Coleman, Keogh, Duffy, R. Brady – Hendrick, McCarthy (Hoolahan, 72.), McClean (O’Shea, 69.), S. Ward, Dar. Murphy (Walters, 65.) – Long. Szövetségi kapitány: Martin O’Neill
Gólszerző: Griezmann (58., 61.), ill. R. Brady (2. – 11-esből)
Sárga lap: Kanté (27.), Rami (44.), ill. Coleman (25.), Hendrick (41.), Long (72.)
Kiállítva: Duffy (66.)

-Nemzeti Sport-