AKTUÁLIS
#Szent László Katolikus Gimnázium
#Szakgimnázium
#Általános Iskola
#Kollégium és Óvoda
#Szent László
#100 év
#Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
„A mennyországban érezhettük magunkat”
100 éves születésnapot ünnepeltek Kisvárdán: egy évszázados lett a nagy múltú oktatási intézmény.

1918-ban, a Szent Orsolya Rend tanítóképzőt nyitott Kisvárdán. 1929-re befejeződött az építkezés, elkészültek azok az épületek, amelyek a mai iskolaegyüttes törzsét adják. A II. világháború éveiben készült el a főépület 2. emelete és a tornaterem, aztán következtek az államosítás évei. A középfokú tanítóképző kiegészült középfokú óvónőképzővel, majd 1954-től gimnáziumi osztályokat is indítottak. 1965-től 1992-ig Császy László nevét viselte az intézmény, majd 1991-ben, egy törvény adta lehetőség értelmében visszaigényelte azt a Szent Orsolya Rend, így az iskola fenntartója a Debrecen-Nyíregyházi Püspöki Hatóság lett.

1992. június 28-án ünnepélyes keretek között sor került az iskola egyházi kezelésbe történő átvételére, ezzel a Kisvárdán magas arányszámban jelen lévő vallásos érzelmű polgárok régi vágya teljesült. Az Orsolya-nővérek egykori iskolájának jó híre, magas szintű oktatása, demokratizmusra épülő nevelési rendje, családias melegsége elevenen él még ma is a városban és környékén. Ebbe bizonyára belejátszik az egykori diákok jó híre, közéleti helytállása a környéken. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye intézményeként, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda, valamint Kisvárda Város Önkormányzata az iskola alapításának 100. évfordulója alkalmából ünnepségsorozat indított, melynek nyitó-rendezvénye október 20-án pénteken volt.

Délután két órától ünnepi szentmisét celebrált a római katolikus templomban Palánki Ferenc megyéspüspök, majd a Művészetek Házába vonult át az ünneplő tömeg. A kulturális intézmény nagyszínpadán elsőként Szent Lászlóra emlékeztek, illetve a jubileumi évforduló alkalmat adott arra is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Nemzetközi Együttműködésért Felelős Államtitkárság, Mikola István államtitkár megbízásából Szent László-emlékérmet adományozzon Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek és Kerezsi Bélának, a Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatójának. Az érmet Tari Zsolt, a külügyminisztérium vallásdiplomáciai osztályának vezetője adta át.

A Szent László emlékérem címlapján a Győri Szent László herma portréja ritkaságszámba menő szép ábrázolása látható, hátoldalon pedig a Közép-Kelet Európai régión, amelyet Szent László uralkodása egybefogott.

Kerezsi Béla igazgató köszöntő beszédét ahhoz az érzéshez igazította, amelyet az iskola óvodásai, diákjai által adott ünnepi műsor főpróbáján megtapasztalt. A fesztiválhangulatot teremtő óvodások tánca a középiskolák diákok „A három fa legendája” című mese átdolgozásából született meghatódottságig lenyűgöző, felemelő darab megtekintése után Palánki Ferenc megyéspüspök is úgy fogalmazott: „a mennyországban érezhettük magunkat.”

Leleszi Tibor polgármester nem csak Szent László munkásságát, hanem a száz éves intézmény múltját és jelenét is méltatta: „Egy olyan intézmény alapításának 100. évfordulóját ünnepeljük ma, ahol, az egység, a hit és a megbecsülés óriási erényként van jelen. Egy olyan intézmény fennállásának jubileumi évfordulóját, ahol a küzdeni akarás, a isteni szeretetre épülő tudatos és gyermek centrikus oktatás kimagasló eredményekkel büszkélkedhet. Egy évszázad telt el küzdelemben, megpróbáltatásokban, és méltó felvirágzásban. Ma, látva a gyermekek, pedagógusok, szülők arcán a várakozást, boldogság tölt el. Boldogság, hiszem olyan óvoda-iskola falai között nevelkedhetnek, ahol az öröm és megbecsülés mint lételem épül be a mindennapokban. Ahol a pedagógus együtt lélegzik a gyermekkel. Ahol a kincset nemcsak kibányásszák, hanem gyémánttá csiszolják!” - fogalmazott a kisvárdai polgármester.

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor