PUZZLE
Életmód
#recept
#leveles tészta
#friss reggeli
A húzós napok megmentője
A sűrű hétköznapok nagy megmentője a leveles tészta. Jó, ha mindig van otthon belőle 1-2 csomag, mert pillanatok alatt készíthetünk belőle egy gyors vacsorát vagy friss reggelit.

A leveles tészta az időhiánnyal küzdő háziasszonyok egyik legjobb barátja, érdemes kísérletezni vele, mert nemcsak rétes készíthető gyorsan belőle, hanem számos egyéb sós és édes finomság is. Természetesen a házi készítésű leveles tészta a legeslegjobb, de arra hétköznapokon nem jut időnk, ilyenkor a boltit használjuk, amiből mindig van pár csomag a mélyhűtőben.

Szinte minden boltban lehet kapni, van 1-2 nagyobb márka, de az üzletek többsége saját márkás leveles tésztát is forgalmaz, érdemes kitapasztalni, melyik válik be a legjobban. Vannak olyanok, melyek 4-6 kisebb téglalapot, vagy egy tömböt tartalmaznak, ezeket kiolvasztás után lisztezett felületen kell kinyújtani – a mélyhűtött leveles tészták általában ilyenek.

A húzós napok megmentője, a leveles tészta

Az előhűtött leveles tészták előre ki vannak nyújtva, és sütőpapírra tekerve tudjuk megvenni őket. Ezekkel sokkal könnyebb dolgozni, mert csak ki kell teríteni magunk elé a tésztalapot, és már formázhatjuk, kenhetjük is. Nem kell nyújtani, lisztezni – ez az igazán időtakarékos megoldás. Érdemes többfélét is kipróbálni és a legjobbat választani.

Hogy melyik a jó leveles tészta? Amelyikkel könnyű bánni, nem nyúlós, és nem kell túl sok lisztet használni az előkészítéséhez, a kész tészta pedig levegős, szép leveles, ropogós, nem lisztízű, és a formáját is tartja.

Ha megvan a kedvenc, és van belőle otthon, akkor csak annyi a dolgunk, hogy reggel kivesszük a fagyasztóból, este pedig villámgyorsan összeállítjuk a vacsorát, de ha egy picit korábban felkelünk másnap, akkor még friss, meleg reggelit is könnyedén össze tudunk dobni belőle.

Készülhet belőle bármi, ami pizzatésztából is készülni szokott: pizza, calzone, pizzatekercs, sajtos-sonkás tekercs, de nagyon jó alapja a különféle lepényeknek is. Elég csak egy kis pestót, paradicsomszószt, sajtkrémet rákenni, és egy kis zöldséget, sonkát tenni rá, és már mehet is a sütőbe. Quiche-tölteléket is tölthetünk bele, vagy akár melegszendvics is készülhet belőle.

Pillanatok alatt és szuper egyszerűen különleges és nagyon finom édes reggelit is varázsolhatunk belőle: csokikrémmel, Nutellával, túrós töltelékkel töltve batyut, kiflit, csigákat is lehet sütni a leveles tésztából, és nagyon finom, ha friss gyümölcsöket vagy lekvárokat is használunk töltelékként. Mutatunk is néhány gyors vacsora- és reggelitippet!

Cukkinis-csirkés lepény

A húzós napok megmentője, a leveles tészta

Hozzávalók 1 nagy lepényhez:

  • 25 dkg leveles tészta
  • 1 csirkemellfilé
  • 1 közepes cukkini
  • 6 szem aszalt paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, friss oregánó
  • olívaolaj

A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a káposztareszelőn lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, összevágott friss oregánóval ízesítsük. Pároljuk a keveréket 1-2 percig, majd terítsük el a kinyújtott leveles tésztán, és szórjuk rá a felaprított aszalt paradicsomot is. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig süssük.

A linkre kattintva megnézheted a többi receptet:

További leveles tészta receptek


Forrás: nlcafe.hu

-Friss Média-