AKTUÁLIS
#kiállítás
#Szeifried Zoltán
A gondolatokat festette képekké
A feltámadás misztériumát tárja elénk a kisvárdai festő-grafikus művész Szeifried Zoltán legújabb tárlata, mely a kisvárdai Konferencia Központban debütált március 17-én.

Az ünnepélyes megnyitón a kiállítást Dr. Berzéky József ajánlta a nagyérdemű figyelmébe, közreműködött a kisvárdai Férfi Dalárda. A város nevében Dudás István önkormányzati képviselő köszöntötte és méltatta a művészt, illetve a tárlatot, mely – szavai szerint - „a hit, a remény és a szeretet egységes kompozícióját alkotja, ahol a húsvét üzenete különleges alkotói köntösben jelenik meg.”

Az alkotások engem is lenyűgöztek, mert véleményem szerint nem a szokásos festői mivolt jelenik meg bennük, vagyis ezek az alkotások túlmutatnak azon, hogy azt lássuk, amit láttatni kívánnak velünk. Azt látjuk ami a lelkünkben van, azt amit a nagypéntek, nagyszombat és a húsvét ad nekünk! Azt, ami minden emberben más és más érzelmeket, más és más misztériumot ébreszt.” - mondta Dudás István.

„A Megváltó feltámadása alapvető hitbeli kérdéseket feszeget. Mai világunkban sok szempontból fontos, időszerű, aktuális és örök a téma taglalása. A vallások eltelt kb. 10 000 éve alatt, voltak pogány, mitikus, mitológiai hitvilágok, az egyiptomi fáraók istenei, majd a zsidóság egy Isten hite, míg elérkezünk Isten Fiához, Jézus Krisztushoz, az Atyával és Szentlélekkel egységben a Szentháromságban. Az ateisták fikcióként kezelik, bár foglalkoztatja őket a gondolat mélysége. A szkeptikusok, „hiszem, ha látom” hozzáállásúak, amilyen Tamás apostol volt, a Krisztus halála és feltámadása közötti időben. A hívő ember számára Isten Fia feltámadása nem kérdés, hanem tény! Az emberek, mint oly sok mindenben a világon, megosztottak ebben a kérdésben is, ahogyan a más világvallások elfogadásában is. Mindenki egyéni, saját döntése kiben, miben hisz, vagy sem!” - nyilatkozta Szeifried Zoltán, akit régóta foglalkoztat a feltámadás képi megjelenítése, ami – nem mellesleg – festmény-sorozatban még nem került feldolgozásra.

A tizenkét darabból álló képkocka a nagypénteket, a nagyszombatot és húsvétvasárnapot taglalja , melyek Krisztus arcait mutatják be a saját látásmódjában, illetve ahogy a művész fogalmaz: „Arra törekedtem, hogy gondolatokat fessek olyan képekké, melyeket senki, sohasem látott, de nagyon sokan elképzeltek már.”

A feltámadás misztériuma című Szeifried-kiállítás április végéig látható
a kisvárdai Konferencia Központban.

- Friss Média/Durucz Gabi -