PUZZLE
Életmód
#egészségügy
#étrend
#cukorbetegség
A cukorbetegség mint népbetegség
Az utóbbi időben megnövekedett a cukorbetegek száma. Nemcsak Magyarországon de az egész világon.

Sokan teszik fel a kérdést , hogy mi az ami miatt kialakul ez a betegség. Mondjuk én nem nevezném betegségnek inkább csak egy állapotnak, amit lehet kezelni, és együtt élni vele.

3 éve vagyok cukorbeteg és az, hogy kiderült a véletlen és a szerencse műve volt. Nővéremnél voltam látogatóba, amikor mondtam neki, hogy nézzük már meg a cukrom. Tudni kell , hogy nővérem 3 éves kora óta cukros, így volt neki otthon cukor mérője. Megmértem és a készülék 16,2 –t mutatott.

Mondta nővérem biztos van valami a géppel, majd reggel megint megmérjük. Jól van mondtam, és ezzel le is zártuk. Reggel mértem, akkor majdnem 12 volt a cukrom és testvérem mondta, hogy ez nekem nem normális érték menjek el az orvoshoz.

Hazajöttem és egyből a háziorvoshoz mentem és kértem tőle, hogy csináljunk egy teljes vérképet, mert valami van a cukrommal.

Másnap el is mentem, le is vették a vért, majd jött az eredmény hogy cukorbeteg lettem. A háziorvos akkor írt fel nekem gyógyszert és elkezdetem szedni és odafigyelni.

Sajnos, ha az ember cukros lesz sok mindenre oda kell figyelni, főleg az étkezésre , hogy miből mennyit fogyaszt, és azt hogy mikor, mert nem mindegy. Nagyon sok függ attól is kinek hány gramm szénhidrátot kell egy nap a szervezetébe vinni.

Nekem eleinte 160 grammot kellett, és ez el volt osztva egész napra 5-6 étkezésre. Mivel kertészetbe dolgoztam, ez a mennyiség nem volt elég mert állandóan leesett a cukrom ami nem tesz jót a szervezetnek.

Ha valaki cukorbeteg akkor tudja, hogy két fajta rosszulléti állapot van. Az egyik a hiperglikémia ami annyit tesz , hogy az illetőnek nagyon magas a cukor szintje.

Számos tünet vehető ilyenkor észre ami erre utal:

A szokásosnál szomjasabb vagy éhesebb.

Bőre száraz vagy viszkető.

A szokásosnál fáradtabb vagy álmosabb.

Látása homályosabb./li>

Gyakran gennyes fertőzések alakulhatnak ki.

Sérülései lassabban gyógyulnak.

Különösen éjjel észlel nagyobb mennyiségű vizeletürítést.

Ilyenkor kezelésre van szükség mert ha, sokáig magas a cukorszint akkor nagyobb az esélye a szövődmények kialakulására , a rossz anyagcserehelyzet károsítja az idegeket a veséket, a vérereket, a szemeket és a nemi szerveket is. Ezért van általában minden cukrosnál inzulin és cukor mérő , hogy ilyen esetekben tudjunk segíteni.

A másik veszély a cukrosok számára a hypoglikémia ami arra utal , hogy 3,5 mmol/l alatti a cukra. A cukor hiány következtében a szervezet nem jut elég glükózhoz, ami szükséges az egyes szervek működéséhez , így az agyunknak is szüksége van rá. Ha az agy nem kap elegendő glükózt, akkor ez igen gyakran eszméletvesztéssel jár.

Tünetek: zavartság, rossz közérzet, izzadás, koncentrációs zavar, eszméletlenség, idegesség,éhség, feszültség, homályos látás, elkent beszéd

Ezért van, hogy amikor a leesik az emberek cukra, olyankor gyorsan és hirtelen teleeszik vagy isszák magukat különbféle cukros dolgokkal.

Nekem mind a kettőben volt már részem és elmondhatom, hogy nem egy kellemes érzés egyik sem. De legalább már tudom, hogy milyen tünetek jelentkeznek nálam és így egyből tudok tenni ellenne, hogy ne legyen nagy a baj.

Mióta kiderült , hogy cukorbeteg vagyok igyekszem a diétát és az étrendet betartani bár nem könnyű, főleg , hogy már én is inzulinos lettem, így sokkal nagyobb figyelmet kell magamra fordítani , hogy megfelelően táplálkozzak.

A cukorbetegeknél az a probléma, hogy nagyon nagy akarat erő kell ahhoz, hogy tudják tartani, amit az orvos előírt nekik. De a mai rohanó világunkba nem biztos, hogy ez sikerül is. Szerencsére nekem sikerült leadni majdnem 30 kilógrammot, ami a diéta és a mozgás nélkül nem ment volna.

Ma már szerencsére hamar meg tudják állapítani, hogy ha valakinél fellép ez a betegség. Bár szerintem ez felfogás kérdése, hogy ki hogy éli meg az adott helyzetet. Nekem akkor is ez csak egy állapot, amivel együtt lehet élni.

Az orvostudomány próbál olyan eszközöket és gyógyszereket feltalálni, ami segítségre lehet a cukorbetegeknek. Ilyen például az insulin pumpa, ami folyamatosan adagolja az insulint és nem kell figyelni az órát, hogy „Úr Isten nem adtam be!”

Kép forrása: www.medtronic-diabetes.com.au

És nem csak az insulint adagolja , hanem a cukorszintet is nézi, és annak megfelelően kapja az insulint a „beteg”.

De az insulin mellett, vannak természetes cukorcsökkentő növények és készítmények. Ilyen például a fahéj, a kapor, aloe vera, gyömbér és még sorolhatnám. Vannak gyógyteák, amiket gyógyszertárban vagy gyógynövényboltban meg is lehet venni. Kipróbáltam én is egy párat, mint a fahéj vagy a kapor, de sajnos nálam nem vált be egyik sem, de ez nem azt jelenti, hogy másnak sem fog használni. Ki kell próbálni!

Jó egészséget kívánok mindenkinek!

Írta: N.V. Ildikó