NAGYVILÁG
Belföld
#CNN
#metró
A budapesti 1-es metro a világ legjobbjai között
Ez volt az első földalatti vasútvonal a kontinentális Európában.

A CNN a világ legjobbjai közé választotta a budapesti 1-es metróvonalat. A lap egyik összeállításában felsorolták a világ 18 legjobb metrórendszerét, köztük a budapesti 1-es metrót, ami az első földalatti vasútvonal volt a kontinentális Európában. 1896-ban készült el, 33 évvel azután, hogy a londoni metró 1863-ban megnyílt. Ezt a tényt a CNN is megjegyzi:

A magyar mérnökök a 19. század végén az elektromos meghajtású technika legkorábbi úttörői közé tartoztak, nem utolsósorban a vasutak területén. Bár London már előttük megnyitotta az első földalatti vasutat, kezdetben hagyományos gőzvonatokat használt. Budapestre hárult a világ első villamosított földalatti metrórendszerének megépítése.

A budapesti M1-es vonalon is először felsővezetékes rendszert alkalmaztak a vonatok áramellátására a földszinti kontaktsín helyett. A budapestiek által kisföldalatti néven ismert 1-es metró még mindig üzemel. A vonal Budapest pesti oldalán, a Mexikói út (a Városliget mellett) és a Vörösmarty tér között (a híres Váci utca közelében) közlekedik és megáll a Széchenyi Fürdőnél is. A vonatkocsik sárgák, a vonalat a térképeken is jellemzően ezzel a színnel jelölik.

A CNN cikke kicsit jobban belemegy a vonal történetébe is:

Azt tervezték, hogy a városlakókat a parkba szállítsa anélkül, hogy villamosokkal és villanyvezetékekkel elrontotta volna az elegáns utcaképet. A vonal az elmúlt 120 év során számos változáson ment keresztül, de apró vonatai még mindig napi 80 000 utast szállítanak - írják.

A listára felkerült további metróvonalak közé tartozik a londoni metró, a pekingi metró, a New York-i metró, a moszkvai metró, a kijevi metró, a párizsi metró és a hongkongi tömegközlekedés.