NAGYVILÁG
Belföld
#víz
#strand
A Balaton mellett nyaralna? Ilyen lesz a tó vize
Sok és tiszta a víz a Balatonban: kiváló lesz a strandszezon az MTA Ökológiai Kutatóközpontja szerint

A kutatók május 23-án hajózták végig a tavat; Siófok, Tihany, Zánka, Szigliget és Keszthely térségében helyszíni méréseket végeztek és vízmintákat szállítottak a tihanyi laboratóriumba, amit bevizsgáltak. Az eredmények szerint a tó vízminőségét alapvetően meghatározó, lebegő mikroszkopikus algák mennyisége nagyon jó vízminőséget jelez, a klorofillkoncentráció 2 és 13 mikrogramm/liter közötti volt, ami töredéke a fürdővízre előírt határértéknek (50 mikrogramm/liter).

Az algaszaporodást szabályozó növényi tápelemek koncentrációja a vízben nagyon alacsony, a kimutatási határ közelében van. A Balaton legnagyobb vízhozamú befolyójában, a Zala folyóban az összes foszfor koncentrációja 100 mikrogramm/liter körüli, ami jelentősen kisebb, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában mért értékek. Ezek arra utalnak, hogy a következő hónapokban, a nyári strandszezonban a tó vízminősége – hasonlóan az elmúlt évekhez – kiváló lesz.
A Balatonban a tavasz a legmozgalmasabb időszak a halak életében: ezekben a hónapokban zajlik a legtöbb faj ívása, ami számos halfajt serkent élőhelye elhagyására. Különösen látványos jelenség a tó nyílt vízi területein élő fajok partközeli helyekre húzódása.