AKTUÁLIS
70. születésnapján vette át Kisvárda kitüntetését
Pekó László nevét és személyét, Mándoktól kezdve Kisvárdán át, Budapesten keresztül Szegedig, de még a határainkon túl is ismerik és elismerik.

Több évtizedes szakmai múltja, mindemellett nagyfokú embersége, kitartó, hivatástudattal rendelkező jelleme elismerésre méltó személlyé, számos ember előtt példaképpé tette őt. Egyénisége és céltudatossága hozzájárult ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjön és mindig tovább és tovább tervezzen. Hisz abban, hogy csak kitartó munkával érhetünk el eredményeket. Hisz abban, hogy a fejlődés kulcsa maga az élet! Az élet, melyet minden esztendő első napján, 2019-ben immáron hetvenedik alkalommal ünnepelhetett.

A Nyírzem Zrt. elnök-vezérigazgatója ugyanis 1949. január elsején született Mándokon. Egyedisége már ekkor elkezdődött, hiszen valójában december végén, az akkori időbeli szokásoknak megfelelően, a szülői házban látta meg a napvilágot, csak később jegyezték be január elsejét születési dátumának.

A 70. kerek évfordulót népes családja és barátai társaságában, őszinte szeretetében ünnepelte, ahová dr. Seszták Miklós, térségünk országgyűlési képviselője és Leleszi Tibor, Kisvárda város polgármestere nem csupán igaz barátként érkeztek, hanem Kisvárda valamennyi lakója nevében együtt adták át azt a különleges ajándékot, melyet csak különleges ember kaphat: a Diner István-díjat.

Ugyanis Kisvárda Város Önkormányzati Képviselő-testülete 2018. decemberi, egyöntetű döntése alapján, 2019-ben Diner István-díjas: PEKÓ LÁSZLÓ, a vállalkozói szféra területén huzamosabb időn keresztül elért kiemelkedő tevékenységéért, továbbá a munkahelyteremtés, a közadományozás, a városi,-és civil támogatások, illetve Kisvárda város vagyoni értékeinek növekedése, megújulása érdekében tett munkájáért.

A polgármesteri méltatásban elhangzott, hogy Pekó László általános, valamint középiskolai tanulmányait is Mándokon végezte, később a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán szerzett üzemgazdászi végzettséget. Feleségével Idával, 1972-ben kötöttek házasságot, majd 1982-ben költöztek Kisvárdára és azóta is itt élnek. Két gyermekük született, László és Nóra, akik jelenleg is Kisvárdán élnek családjaikkal és a NYÍRZEM Cégcsoportnál dolgoznak.

1968-tól a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Zöldért Vállalatnál dolgozott különböző beosztásokban, 1983-tól a kisvárdai ÁFÉSZ, majd a Felső-Szabolcs ÁFÉSZ elnöke. 1999-től a Nyírzem Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója, alapító igazgatósági tagja a COOP Hungary Részvénytársaságnak. 2002-től az Észak-Kelet Pro-Coop Részvénytársaság Igazgatóságának elnöke.

Évtizedek óta aktív szerepet vállal Szabolcs-Szatmár-Bereg megye életében, ahol a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, majd 2002-től elnöke. Elkötelezett támogatója Kisvárda kulturális,- és sport rendezvényeinek. Adományozó segítségnyújtásával rendszeresen támogatja a nemes célok érdekében szervezett rendezvényeket.

Kitüntetései: Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíj (2005); Klauzál Gábor-díj (2007); Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt (2008); Magyar Kézművességért Díj – arany fokozat (2008); Pro Urbe Kisvárda (2012); Mándok Díszpolgára cím (2014), OSZT Szövetkezeti Érdemrend (2015); VOSZ: Év Vállalkozója-díj (2017); Lónyai Menyhért-díj (2018), Diner István-díj (2019).

Pekó László – elmondása szerint – mégis családjára, gyermekeire és négy unokájára a legbüszkébb. Hetven évesen is aktívan dolgozik, kevés szabadidejére ellenére igyekszik minden időt szeretett unokáival tölteni és átadni nekik tudását, élettapasztalatait, bölcsességeit, az élet szeretetét és mindenekelőtt azt, hogy a család a legfontosabb.

- Friss Média -

fotók: Darvai Attila