SPORT
#atlétikai világbajnokság
#Budapest 2023
#nyitónap
#magyar atléták
#Youhuu
#kabalaállat
#program
19 magyar sportoló indul az atlétikai világbajnokság első napján
A 63 fős magyar csapatból elsőként a gyalogló Helebrandt Máté mutatkozik be az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon. A nyitó napon rajta kívül 18 hazai versenyző lesz érdekelt.

A férfi 20 kilométeres gyaloglás mezőnye 8.50-kor rajtol el a Hősök teréről és itt is ér célba. Helebrandt Máté eddigi legjobb eredményét a 2017-es londoni világbajnokságon ért el, ahol 50 kilométeren országos csúccsal az ötödik lett. Most a világranglista 37. helyezettjeként vehet részt a világbajnokságon.

Már az első napon dobókörbe lép a magyar válogatott éremesélyese, Halász Bence.

Kalapácsvetésben a maximális, három atléta indul hazai közönség előtt, a vb-bronzérmes és Eb-második Halászon kívül Rába Dániel és Varga Donát. A férfi kalapácsvetés döntőjét a szombati selejtező után vasárnap rendezik.


A 4x400 méteres vegyes váltóban viszont már az első napon győztes hirdetnek. A magyar négyestől nagy bravúr lenne bekerülni az esti döntőbe, de az idén futott 3:17.42 perces országos csúcs körüli eredménnyel erre is mutatkozik esély.

Megkezdik kétnapos küzdelmüket a hétpróbázók, köztük két magyar, a fedett Eb-bronzérmes Krizsán Xéniával és a szintén a 2021-es tető alatti kontinensbajnokságon hatodik Nemes Ritával

Itt és itt is olvashatják a Budapest 2023 atlétikai világbajnokság első napjának programját, valamint a további versenyek időrendjét.

Az első napi gyaloglóversenyek közül – az elmúlt pár világversenyen már jól bevált formula szerint – a női és férfi 20 km-es futamok 1 kilométeres, a női és férfi 35 km-es megmérettetések pedig 2 kilométeres körön zajlanak.

A rajt-célhelyszín itt is a Hősök tere lesz, a pálya pedig az Andrássy úton halad.

Az augusztus 19-én, 8:50-kor kezdődő férfi 20 km-es gyaloglás lesz az első versenyszám az egész világbajnokságon.

Madarász Viktória, gyalogló

A női 20 km-es gyaloglás mezőnyét egy nappal később, augusztus 20-án, 7:15-kor indítják el.

A 35 kilométernek a hölgyek és az urak egyszerre vágnak majd neki augusztus 24-én, csütörtök reggel 7 órakor.stadionnal és a pályával ismerkedő küldöldi atlétákkal

Addig is nézzék meg a galéria fotóit arról, hogyan segít Youhuu, a világbajnokság kabalaállata az atlétikai stadionnal és a pályával ismerkedő külföldi atlétáknak. A vicces rackajuh mindenkinél nagy sikert aratott.