KÉK FÉNY
17 éves volt hazánk legfiatalabb rendőrgyilkosa
A 17 éves elkövető 12 éves féltestvérével a bócsai Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) raktárába tört be 47 éve. Felfeszítették a lemezszekrényt és fegyvereket loptak el.

Ez a rendőrgyilkosság 1976. február 24-én a Bács-Kiskun megyei Bócsán történt, ahol három darab céllövő kispuskát és 850 darab lőszert loptak a fiatalkorúak. A bűncselekménnyel szerzett fegyverekkel az utcán lövöldöztek. Két nagy durranásra figyelt fel a főtörzsőrmester a hajnali órákban, amikor munkába indult a szolgálati lakásából. Egyszer csak két fiatalt látott közeledni.

A rendőr, Kothencz József üldözés után elfogta és a körzetmegbízotti irodába kísérte őket. Az előállítottak el akartak szökni, az akkor 17 éves F. József az asztalról felkapott puskával közvetlen közelről mellbe lőtte a rendőrt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben meghalt. Az elkövetőt a helyszínen elfogták.

Kothencz József rendőri munkáját a Kiskőrösi Rendőrkapitányság állományában kezdte törzsőrmesteri rendfokozatban 1969-ben. Bócsán körzeti megbízottként teljesített szolgálatot, 1976. február 24-én vette magára utoljára az egyenruhát.

Egy hónap leforgása alatt született elsőfokú ítélet

Még abban az évben, március 12-én a Bács-Kiskun megyei Főügyészség befejezte a nyomozást. Ennek alapján az ügyészség hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntette miatt emelt vádat F. József 17 éves alkalmi munkás ellen.

Március 26-án már el is ítélte a bíróság a fiatalkorú F. Józsefet. A fiatalkorúakra kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta hivatalos személy ellen elkövetett emberölésért: 15 év szabadságvesztést. Tíz évre eltiltották a közügyektől is. A vádlott fellebbezése miatt az ügy a Legfelsőbb Bíróságra került.

A Legfelsőbb Bíróság az elkövetés évének júliusában megállapította: a vádlott nemcsak nyereségvágyból, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölésben bűnös, hanem lőszerrel és lőfegyverrel való visszaélés bűntettében is. A Kecskeméti Megyei Bíróság ítélete ellen bejelentett enyhítési kérelmeket elutasítva az elsőfokú ítélettel megegyezően 15 évre börtönbe küldte a fiatalkorú F. Józsefet.

- FrissMédia -