KÉK FÉNY
#nyíregyháza
#majorság
#fegyverek
10 rendőr vitte el a fegyverarzenál tulajdonosát a Nyíregyházi Törvényszékről
November 8-án robbant a hír, hogy egy nyíregyházi férfinál 16 db lőfegyvert és 8600 darab töltényt találtak egy Nyíregyházához közel lévő majorságban. Akkor a Nyíregyházi Járásbíróság bírája nem tartotta indokoltnak a férfi letartóztatását. Ezt a döntést azonban megfellebbezte az ügyészség.

A gyanúsítottnak ma kellett megjelennie a Nyíregyházi Törvényszéken a háromtagú bírói testület előtt, hogy döntsenek a férfi további sorsáról.

A férfi már volt elítélve 2,5 kilogramm TNT birtoklása miatt is és jelenleg is egy súlyos, életellenes ügy miatt van ellene eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken. A bírósági szakban lévő ügy lényege, hogy 2020 áprilisában egy házaspár két gyermekével a major felé kerékpározott, amikor is a kisebbik gyermek szomjas lett. Az út szélén közterületen találtak is egy kutat, szerencsétlenségükre a majorság mellett. A legény ivott, amit a major tulajdonosa rossz néven vett és elkezdett kötekedni a családdal. Ekkor a verbális agresszión túl nem történt más.

A négyfős család késő délután hazafelé tartva ismét az ominózus major előtt tekert, ahol a tulaj egy baltával várta őket. Gyakorlatilag rátámadt a családra, a két férfi között dulakodás alakult ki és rövid időn belül a balta a sértett kezébe került. Azt eldobva meneküésre fogták a dolgot. Ekkor a major tulajdonosa egy fegyvert vett elő és a családfőre fogta.

A családfőre, aki ekkor már futott, három lövést adott le a férfi, amelyből egy a karján el is találta. A lövedék a felkarjába fúródva állt meg. A rendőrség nem találta meg a fegyvert és végül a súlyos testi sértés miatt elrendelt nyomozás vádemeléssel zárult. Azonban a Nyíregyházi Járásbíróság bírája a vádiratot olvasva úgy ítélte meg, hogy az eset akár emberölés kísérlete is lehet. A jogi procedúra vége az lett, hogy az ügyet a Nyíregyházi Törvényszék tárgyalja, mivel a Debreceni Ítélőtábla is reális lehetőséget lát átminősítésre.

Ez év szeptemberében a férfi bejelentést tesz a rendőrségre, hogy megtámadták őt helyi roma lakosok. A kiérkező rendőrök B-t ruha nélkül találják. Elbeszélése zavaros, ezért őt a pszichiátriára szállították. A nyomozók, hogy ellenőrizzék a férfi vallomását, ismét a helyszínre mennek.

Ekkor találják meg a major területén a rendszám nélküli gépkocsit, és a platóján a 16 darab fegyvert és 8600 darab éles lőszert. A fegyverszakértő elsődleges jelentése szerint a lőfegyverek nincsenek hatástalanítva. A férfi a fegyverek tartására nem rendelkezett engedéllyel. Magyarázatként azt adta elő, hogy a szülei gyűjtötték azokat.

A lefoglalt fegyverek és a lőszerek értéke is jelentős, így érdekes fejlemény lehet, hogy miből, illetve ki finanszírozta a beszerzését, de talán a legfontosabb, hogy milyen céllal. A major tökéletesen alkalmas illegális tevékenységek végzésére. Sajnos nem kell sokáig visszamenni az időben, hogy mire képesek szélsőséges elemek.

A férfinak agresszív múltja, büntetett előélete van és jelenleg is egy súlyos bűncselekmény miatt vonták eljárás alá. A letartóztatását indítványozta az ügyészség, azonban a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója elutasította az indítványt és semmilyen intézkedést nem rendelt el.

Az ügyészség fellebbezést jelentett be a döntés ellen, amit a Nyíregyházi Törvényszék háromtagú bírói testülete alaposnak talált és elrendelte a férfi letartóztatását harminc napra.

Információink szerint a férfit folyamatosan figyelték a szabolcsi zsaruk, semmit nem hagytak a véletlenre. Amikor a törvényszék meghozta a döntést, 10 speciálisan kiképzett kommandós ment be a tárgyalóterembe és foganosították a bíróság döntését.