KÉK FÉNY
#nyíregyháza
#emberölés
#oros
Emberölés Oroson: Értékes perceket veszítettek a mentők – Nem adtak ki távoltartási végzést az orvos ellen
Nyíregyháza – Csaknem egy hét telt el az orosi tragédia óta, de még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. A meggyilkolt családanya korábban a Jósa András Oktatókórházban dolgozott, egykori kollégái segítőkész embernek ismerték, aki a munkáját odaadással, emberséggel végezte.

Többen úgy tudják, hogy a folyamatos zaklatások miatt a rendőrségen is tett bejelentést, egyesek szerint dr. S. D. ellen távoltartási végzést is kiadtak. Szerettük volna megtudni, ez valóban így van-e, de a megyei rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, kaptak-e zaklatás miatt bejelentést. A Nyíregyházi Törvényszék kérdésünkre azt közölte: a kérdéses személlyel szemben bíróságaikon távoltartást nem rendeltek el.

Az Oroson meggyilkolt családanya volt kollégái a mai napig nem tudtak napirendre térni a történtek felett. A korábban a Jósa András Oktatókórházban diplomás ápolónőként dolgozó, 40 éves R. V.-t kedves, segítőkész embernek írták le, akinek soha nem volt egy hangos szava, a munkáját pedig odaadással, végtelen emberséggel végezte.

– Azért módosított pályát, hogy minél több időt tölthessen a gyerekeivel, orvoslátogatóként jobban be tudta osztani az idejét – mondta egy volt munkatársa. Többen úgy tudták, a folyamatos zaklatások miatt a rendőrségen bejelentést tett, egyesek szerint dr. S. D. ellen távoltartási végzést adtak ki.

Nincs folyamatban lévő eljárás

A megyei rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást arról, hogy kaptak-e zaklatás miatt bejelentést. A Nyíregyházi Törvényszék lapunk érdeklődésére közölte: a kérdéses személlyel szemben bíróságaikon távoltartást nem rendeltek el, arról hivatalos információjuk nincs, hogy a gyanúsított a sértettet zaklatta. Ahogy a büntető, úgy a polgári ügyek lajstromában sem szerepel, hogy eljárás lett/lenne folyamatban az emberöléssel gyanúsított 54 éves S. D.-vel szemben.

– A büntetőügyben elrendelt távoltartási szabályok megszegése esetén a terhelt előzetes letartóztatása rendelhető el, illetőleg ha erre nincs szükség, akkor ezer forinttól kettőszázezer forintig terjedő, különösen súlyos vagy ismételt esetben ötszázezer forintig terjedő rendbírsággal sújtható. A polgári ügyben elrendelt távoltartási szabályok megszegése esetén elzárás alkalmazható – tudtuk meg dr. Toma Attilától, a törvényszék sajtószóvivőjétől.

Értékes perceket veszítettek

„A nyíregyházi lövöldözés szerdai helyszínére riasztott mentőket, orvosokat és rend­őröket nem csak a brutális gyilkosság ténye döbbentette meg” – hívta fel a figyelmet az emberöléssel kapcsolatos másik aggasztó jelenségre Facebook-bejegyzésében Bagoly Dániel, a Magyar Távirati Iroda munkatársa.

„Az utcába érve, az egyenruhásokat értesítő férfi kalauzolására volt szükségük ahhoz, hogy elérjék a házat, mert az utcarészt lezáró vas szalagkorlát miatt kerülniük kellett. Az utcának az a része, ahol az emberölés történt, valamikor magánterület volt, és a tulajdonos vaskorláttal lezárta azt. Azóta teljesen, mindkét oldalán beépült lakóházakkal a terület, a korlát viszont maradt. Értékes 3-5 perc illant el a kerülés miatt, és ki tudja, segíthettek volna-e az asszonyon – aki meghalt –, ha hamarabb érnek ki az orvosok, a mentők? Vagy, ha a súlyosan sérült férj percekkel hamarabb kapott volna helyi ellátást, vajon nagyobb esélye lenne-e a remélt felépüléshez? A korlát tűz esetén is értékes percek elvesztését okozhatja!”

Életmentés mindenekfelett

– Ha a lakosságnak, közlekedőknek engedély nélküli út­akadályról, útzárról, illegális beépítésről van tudomásuk, jelezzék, hogy mihamarabb felszámolhatóak legyenek! – kéri Dóka Imre tű. főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.
– Napra-, sőt percre kész információkkal rendelkezünk az időjárásról, az útviszonyokról, tudjuk, mely szakaszokon végeznek jelenleg útfelújításokat, hol van ideiglenes útszűkület, egyirányúsítás, forgalomkorlátozás.

– Egységeink ezen információk birtokában indulnak a helyszínekre, fontos azonban, hogy a bejelentők a lehető legpontosabban írják le, hol van szükség a segítségünkre (kilométerszelvény, utca, házszám) és azt, hogyan közelíthető meg leggyorsabban a kárhely a kisebb terepjáró képességekkel is rendelkező járműparkunkkal.

Nem találtak fegyvereket a vásártéren

Az emberöléssel gyanúsított orvos újságíróknak azt mondta, a támadáskor használt pisztolyt a nyíregyházi piacon vásárolta, ahol bárki hozzájuthat hasonló fegyverekhez.

A NAV megyei adó- és vám­igazgatóság sajtóreferense eltérő tapasztalatokról számolt be. – Kollégáink rendszeresen, szinte minden nyitva­tartás alkalmával tartanak ellenőrzéseket a Tokaji úti vásártéren. A pénzügyőrök gyakorta végeznek mélységi ellenőrzéseket is, amikor átvizsgálják a gazdátlanul hagyott csomagokat, a lezárt raktárakat, de még egyetlen alkalommal sem találtak lőfegyvert – tájékoztatta lapunkat Magyar Norbert. – Abban az esetben, ha mégis előfordulna ilyen eset, a pénzügy­őrök értesítik a rendőrséget, mivel a ­lőfegyverrel visszaélés bűntett az ő hatáskörükbe tartozik – tette hozzá a sajtóreferens.

-szon.hu-