NAGYVILÁG
Külföld
#Olaszország
#lavina
#30 halott
#szálloda
#Pescara
Legkevesebb 30 halottja van az olaszországi lavinaomlásnak
Hógörgeteg temetett maga alá egy kis szállodát szerdán a közép-olaszországi Pescara városában, Abruzzo régióban.

A Rigopiano di Farindola nevű hegyi szállót teljesen maga alá temette a lavina. Az első hírek szerint a hotelnek 20 vendége volt, de a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy legkevesebb 30 halálos áldozata lehet a katasztrófának.

Eddig két embert mentettek ki A közmédia olaszországi tudósítója arról számolt be, hogy a lavina a fél szállodát lerombolta, a másik felét pedig maga alá temette. Két mentőcsapatot, 20 tűzoltót, 6 mentőautót és rendőröket is mozgósítottak a mentésre. Sárközy Júlia úgy tudja, eddig mindössze két embert sikerült élve kimenteni az épületből.

Többen sms-ben kértek segítséget

Az 1200 méteres magasságban található Rigopiano nevű hegyi szállót, az abruzzói Pescara közeli Farindola kistelepülésen, a sítalpon érkezett mentőegységek csak csütörtök hajnalban tudták elérni. Két férfira élve találtak rá, a szálloda előtt leparkolt autóban vészelték át az éjszakát.

A mentők bejutottak az épületbe, túlélőket keresnek, mivel szerdán a szállodából több segítségkérő sms-üzenetet küldtek.

Öt földrengés is volt szerdán

Olaszország középső részét öt közepes erejű földrengés rázta meg szerda délelőtt. A földmozgás Lazio, Marche és Abruzzo régiók határán történt. Lazio, de kiváltképpen Marche tartományban a tavaly augusztusi és októberi földrengések is súlyos károkat okoztak.

Fotó: EPA/CLAUDIO LATTANZIO

A szerdai földrengések után evakuáltak egy átmeneti szálláson az olaszországi Abruzzo régióban.

Közvetlenül a földrengésben az abruzzói Teramo térségében egy 87 éves férfi veszítette életét, miután istállója ráomlott. A szintén abruzzói l’Aquila közelében egy 70 éves férfi eltűnt: a földrengéskor kiszaladt a házából a hóba, és azóta nem találják.

Nehezíti a mentést a sok hó

A kárfelmérés akadozik a rendkívüli időjárási körülmények miatt. A földrengés sújtotta övezetben több mint hetven év óta nem esett ennyi hó. A legnagyobb hó Abruzzo tartományban és az umbriai Perugia környékén van, ahol három nap sűrű havazás után több városban és településen a házakból sem tudnak kilépni.

A hókotrók és az olasz fegyveres erők gépei is nehezen tudják megközelíteni a térséget, ahol továbbra is 100 ezer háztartás van áram nélkül.

Egy hóval betemetett falu, Campotosto látképe az oalszországi Abruzzo régióban a szerdai földrengések epicentrumának közelében.

A lakosság az éjszakát a hóban konténerekben és lakókocsikban töltötte. A helyieken elkeseredettség lett úrrá, a földrengés sújtotta városok polgármestereinek nyilatkozatai szerint úgy érzik, teljesen magukra hagyták őket.

A havazásban járhatatlan utak miatt több állattenyészet elszigetelődött, több istálló összeomlott a hó súlya alatt, máshol az állatok megfagytak.


Forrás: hirado.hu