KÉK FÉNY
#vadászbaleset
#tárgyalás
Egyszer sem kért bocsánatot a vadász, akinek egy vétlen lövése kioltotta egy ember életét
Az elhunyt családja is jelen volt ma a Nyíregyházi Törvényszéken, ahol a szomszéd megye egyik kamarájának elnöke ült a vádlottak padján.

A férfi egy vadászat során a helytelen fegyverkezelés következtében egy ember halálát okozta. A vádlott, bár lehetősége lett volna, most sem kért bocsánatot a családtól.

A Nyíregyházi Járásbíróság első fokon 2023. február 14-én foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházbüntetésre, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki három évvel ezelőtt egy vadászat alkalmával, vétlen lövés következtében kioltotta egy ember életét. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztette.

A Nyíregyházi Törvényszék háromtagú büntetőtanácsa a mai napon megtartott nyilvános ülésen az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól. Ezzel a bíróság ítélete a mai napon jogerőre emelkedett. Az ítélet tényállása szerint a vádlott - aki vadászengedéllyel és vadászfegyver tartására való jogosultsággal is rendelkezett - 2020. május 15-én egy vendégvadásztató kíséretében egy újfehértói vadászterületre ment. Ott a kísérő átengedte a vádlott részére vadászfegyvere használatát, mivel a vádlott ugyanolyan típusú fegyvert szeretett volna magának vásárolni.

A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de nem járt sikerrel. Ezt követően a mintegy 6000 méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását a férfi szabálytalanul, felfelé fordított, Újfehértó lakott területe irányába tartott fegyvercsővel végezte el, melynek során egy vétlen lövést adott le észak-keleti irányba. Az ily módon kilőtt, lelassult és stabilitását vesztett lövedék több, mint két kilométerrel arrébb, egy újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó személyt eltalált, aki kórházba szállítását követően belehalt sérülésébe.