PUZZLE
Életmód
#stressz
#életmód
Változtasd meg a gondolkodásod, és kevesebbet fogsz stresszelni!
A stressz manapság már a mindennapjaink része. Minden percben leselkedik ránk a veszélye: őrlődhetünk a munkahelyi feszültségek miatt, aggódhatunk családtagjaink miatt, letaglózhatnak megrázó események, feszültek lehetünk anyagi gondok miatt, és a sor szinte végtelen.

A stresszt teljesen kiküszöbölni szinte lehetetlen, ezért nem is érdemes rá törekedni. Amire viszont biztosan képesek vagyunk, az a gondolkodásmódunk megváltoztatása, és a megfelelő stresszkezelés elsajátítása – két lépésben.


1. Fogadd el azt, amin nem tudsz változtatni

Képzeld el például, hogy prezentációt kell tartanod a munkahelyeden. Teljesen érthető, hogyha izgulsz, stresszelsz miatta! De ahelyett, hogy hagynád, hogy a rettegés úrrá legyen rajtad, inkább fogd fel úgy, hogy ezzel az előadással egy kiváló lehetőség nyílik arra, hogy bizonyíts! Gondolj arra, hogyha túl leszel rajta, már nem is fog annyira veszélyesnek tűnni ez a szituáció. Így kissé megfordítod a gondolkodásmódodat, és a stresszes helyzet okozta feszült energiákat átterelheted hasznos irányba, hogy a segítségükkel konkrétan a munkában haladhass előre a felesleges aggódás helyett. Fogadd el, hogy egy ilyen helyzeten nem tudsz változtatni, hiszen ha szorongsz, ha nem, így is úgy is meg kell tartanod a prezit – és akkor már praktikusabb lenne nem az idegeskedésre fecsérelni az erőforrásaidat.

Persze előfordulhatnak másféle munkahelyi stresszforrások is, melyeket például egy hozzá nem értő vagy nem megfelelően viselkedő kolléga okozhat. Ez szintén idegesítő lehet és stresszelhetsz miatta, de az az igazság, hogy ez a reakció ebben az esetben is szükségtelen lesz, hiszen azt a bizonyos személyt megváltoztatni biztosan nem fogod tudni, tehát ismét olyan dologra pazarolod az energiádat, ami hiábavaló. Azzal, hogy ezt elismered, nem adod fel a harcot, csupán magadat helyezed előtérbe mások balgasága helyett – ami mindig a lehető legjobb döntés!




2. Szervezd meg az életed

Nem csoda, hogy ideges vagy, hogyha ezer-millió teendő jár a fejedben, amit meg kéne csinálni a munkahelyen és otthon is, lehetőleg tegnapra. Ez a mindennapi robot és a túlfeszített tempó valóban embert próbáló és fárasztó. Ám ritka az az eset, amikor ezen tennivalók megszűnnek körülöttünk, ezért hogyha úgy érzed, hogy torkig vagy a sok elintéznivalóval, akkor ideje, hogy változtass kicsit a gondolkodásodon, és a stresszelés helyett inkább a temérdek feladat hatékony megszervezésére koncentrálj!

Tipp: Nyomtasd ki az alábbi Milne idézetet, és ragaszd ki a monitorodra vagy a határidőnaplód elejére – hidd el, beválik, sokat segít tudatosabbnak lenni:

A szervezés az, amit azelőtt csinálsz, mielőtt csinálni kezdesz valamit, hogy amikor csinálod, ne zavarodj össze.

Tehát mielőtt az őrület határára kerülnél és/vagy bárminek is nekiállnál, gondold át a feladatot: írj listát papíron vagy egy applikáció segítségével – teljesen mindegy, amelyik neked szimpatikusabb, az a fő, hogy a tervezéssel megkönnyítsd a saját életed és elkerüld a káosz érzését, ami kitűnő stresszforrás.

Ne hagyd, hogy az undok stressz felülkerekedjen rajtad: bár rövid távon többnyire elviselhető az állandó feszültség, de hosszú távon kimeríti a testet és növelheti a betegségek kialakulásának kockázatát. A szervezet jelez, hogyha elege van – gondolj csak a sorozatos fejfájásokra, az álmatlanságra vagy a gyomorfekélyre. Ne várd ezt meg!


Forrás: bien.hu