NAGYVILÁG
Külföld
#eu
#Anglia
#Brexit
Theresa May: nincs visszaút, az Egyesült Királyság kilép az EU-ból
Megkezdődött az Egyesült Királyság uniós kiválási folyamata – közölte Theresa May brit miniszterelnök alsóházi beszédében. A brit uniós nagykövet átadta az erről szóló levelet az Európai Tanács elnökének.

Bejelentette a Brexit elindítását a brit parlamentben Theresa May miniszterelnök. A politikus alsóházi beszédében közölte, hogy néhány perccel korábban a brit EU-nagykövet átadta Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet. Az egyezségnek ezen része szabályozza – és szerdai aktiválása hivatalosan elindította – a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A szerződés alapján az elválásról szóló tárgyalásokra két éve van a feleknek, tehát a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról.


Theresa May szerint történelmi a pillanat, amelyből nincs visszaút, az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, a törvényeiket pedig ezentúl az országon belül hozzák és vizsgálják felül. A brit EU-tagság megszűnése azt jelenti, hogy a brit törvényeket a jövőben “nem Brüsszel, hanem a londoni, az edinburghi, a belfasti és cardiffi parlamentek” hozzák – fogalmazott.

Mint a mondta, a nagy fordulópontok döntései meghatározzák a brit nemzet karakterét, ő pedig hisz benne, hogy az ország legszebb pillanatai még hátra vannak.

Theresa May aláírja az 50. cikkelyt Londonban, 2017. március 29-én (Fotó: Reuters/Christopher Furlong)


Hangsúlyozta, hogy új, komoly és mély kapcsolatot építenek ki az EU-val, amely gazdasági és biztonsági érdekeken alapul. Azt is kiemelte, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de ezzel egy időben, viszonossági alapon egyezségre akar jutni az EU-tagállamokban élő britek jogosultságainak garantálásáról is.

Forrás: hirado.hu

-Friss Média-