KÉK FÉNY
#rendőrség
#nyíregyháza
#hajléktalanok
#Nagycserkesz
#tanyavilág
Fűtetlen lakásban is fenyeget a fagyhalál – rendőrök és polgárőrök vigyáznak a tanyavilágban élőkre
Nagycserkesz – A Magyar Szociális Fórum közleményében azt írta: 44-en fűtetlen lakásokban haltak meg, 36-an közterületen, 17-en kórházba szállításuk közben vagy beszállításuk után. A hideg idő beköszöntével nemcsak az utcán élő hajléktalanok igényelnek nagyobb figyelmet, hanem az idős, egyedül élő, sokszor ross­z anyagi helyzetben, egészségi állapotban lévők is, akik nem tudják megfelelően fűteni az otthonukat.

– Isten őrizz, nem megyek innen sehova, itthon is tudok pihenni – mondja határozottan Margit néni, pedig a vakolat nélküli, zárlatos hűtőgéptől kiégett, fekete falú lakásban hidegebb volt, mint kint a csípős hidegben.

– Jártak már itt a lovasrendőrök is, ők is kérdezték, minden rendben van-e. Itt van Laci, ő bevásárol, hoz vizet, be is fűt – sorolja a 73 éves asszony a kopott kanapén ülve. Elmondja azt is, hogy 56 ezer forint a nyugdíja, ígértek tüzelőt, de nem tudja, kapnak-e. Amikor a rendőrök megkérdezik, tudnak-e valamiben segíteni, csak a fejét rázza. A körülményeket látva jogosan vetődik fel, nagyobb biztonságban, egészségesebb környezetben lenne a néni egy otthonban, ám ő ragaszkodik a fürdőszoba nélküli vályogházhoz, aminek a tetején a cserepek elmozdultak, éjszaka a réseken még a hold is bevilágít.

Mielőtt kilépünk a benehalmi házból, az egyenruhások azt kérik Lacitól, tegyen rendet és vágja össze a fát, a hideg időben nagy a kihűlés veszélye.

Eszméletlen állapotban

– A bokortanyákon élő emberek ragaszkodnak az otthonukhoz a rossz körülmények ellenére is – állítja Túróczi László és Biszku Attila. A címzetes rendőr főtörzsőrmesterek jól ismerik a Nagycserkeszhez és Nyíregyházához tartozó tanyavilág lakóit, állandó kapcsolatban vannak velük, akárcsak a polgárőrség tagjai. – Ezért is „sikertörténet”, hogy Margitka néni testvérét tavaly sikerült egy otthonban elhelyezni, ő is rossz körülmények között élt, de belátta, ott jobb lesz neki – mondják. S hogy milyen nagy szükség van arra, hogy a rendőrség és a polgárőrség fokozottan figyeljen a magányos, nehéz helyzetben élőkre, arról Monyók János, a nagycserkeszi polgárőrség vezetője mesél történetet: életveszélyes, eszméletlen állapotban találtak rá egy idős párra. A szomszédoknak az tűnt fel, hogy nem vitték be az ebédet, amit mindennap kiszállítottak nekik. Még időben érkezett a segítség, ahogy akkor is a legjobbkor toppant be János egy idős ember otthonába, amikor éjszaka a megfordult széljárás miatt füsttel telt meg a lakás.

– Én vállaltam, hogy segítek a bácsinak. Éjszaka is rakni kellett a tűzre, 2–3 óránként visszamentem, szerencsére nem történt tragédia – meséli a 32 fős szervezet vezetője. – Nagyon sokat jelent az embereknek, hogy számíthatnak a rendőrökre és ránk is. Bíznak bennünk, tudják, ha bármi baj van, mi segítünk – jegyzi meg János, miközben egy Cigánybokorban lévő portán is szétnézünk.

Összefogásra van szükség

A néni nincs otthon, a rend­őrök és a polgárőr benéznek az ablakon is, majd gyors telefon, és kiderül, valószínűleg temetésre ment. Még visszatérnek, hogy megtudják, minden rendben van-e.

– Beköszöntött a fagyos hideg, az alacsony hőmérséklet miatt sok embert fenyeget a kihűlés veszélye, amely nem csak éjszaka következhet be – mondja Fehérvári Marietta. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense hozzáteszi: legnagyobb veszélyben az utcán, fedél nélkül élők vannak, de a késő őszi, téli hónapokban nagyobb figyelmet kell fordítani azokra is, akik egyedül élnek, életkoruk, egészségi állapotuk, vagyoni helyzetük miatt nem tudják fűteni a lakásukat.

– Fontos tudatosítani az emberekben, hogy a tragédiák megelőzése összefogást igényel, amelyben kiemelkedő szerepe van a családnak és a lakókörnyezetnek, de a a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök is fokozottan figyelnek azokra, akikről tudják, hogy az utca az otthonuk, ellenőrzik a parkokat, buszmegállókat és a vasút­állomásokat is. Ugyanakkor rendszeresen és visszatérően megfordulnak a ritkábban lakott településrészeken és a tanyák környékén, ahol szerény körülmények között, gyakran legyengült szervezetű időskorúak élnek – közölte Fehérvári Marietta, s ebben a munkában szorosan együttműködik a rendőrséggel a polgárőrség.

KM-BM