PUZZLE
Életmód
#pénz
#spórolás
#megtakarítás
Elő a malacpersellyel!
Így spórolhatsz össze egy kisebb vagyont jövőre.

Bizonyára te is voltál már olyan helyzetben az ünnepek során, hogy azon gondolkodtál, milyen jó lett volna félretenni az ajándékokra, vagy esetleg korábban kezdeni a spórolást. Sokan az újévi fogadalmaik között említik azt, hogy a következő évben tudatosabban állnak a pénzügyeikhez, és legalább 1-2 havi bérüknek megfelelő összeget félretesznek majd. Adunk néhány tippet ahhoz, hogyan spórolj össze akár egy kisebb vagyont egy év alatt, és hogyan érdemes nekiállnod a pénz félrerakásának!

Hogyan kezdj neki?

A spórolási dolgokban sokan azt az alapvető hibát követik el, hogy nem készítenek egy előzetes tervet; pedig látni kell azt, mi a kitűzött cél, és hogyan, mekkora összegek rendszeres félrerakásával tudjuk ezt elérni. A másik nagy hiba, ha nem követed nyomon az előzetes tervet, hiszen az ellenőrzés éppen annyira fontos: a legegyszerűbb, ha hetente, havonta figyeled és számolod, hogy teljesítetted-e a legutóbbi összeg félrerakását, és ezt egészen egyszerű módon vezeted egy füzetben vagy táblázatban.

Hova tegyél félre?

Ez a fajta spórolás nem az a megtakarítás, amit bankban szeretnél lekötni, viszont ha úgy érzed, hogy a bankszámládon tudod inkább úgy gyűjteni a pénzt, hogy ahhoz nem nyúlsz hozzá, akár be is fizetheted magadnak az összegeket, vagy tartalékolhatsz az utalásokból, amelyek beérkeznek. Ha inkább az a típus vagy, aki a spórolt pénzét nem virtuálisan gyarapítgatná, hanem kézzel fogható állapotában, akkor a legelső kérdés, amelyet le kell tisztáznod, hogy vagy-e elég erős ahhoz, hogy magadtól nem fogsz kölcsönvenni, vagy költekezni a már félretett összegből. Ha az a fajta vagy, aki lecsipeget a saját spórolt pénzéből, érdemes például a párodat vagy a legjobb barátnődet megkérned, hogy nála gyűjthesd a pénzt. Ha tudsz úgy tartalékolni, hogy ne nyúlj hozzá, akkor akár egy perselyben vagy befőttesüvegben is gyűjtögethetsz, amelyre ráírhatod motivációnak a nagy célt. Ha pedig több kisebb dologra raknál félre, akár működhet nálad az a megoldás is, hogy különböző színű vagy felcímkézett borítékokban teszel félre egy-egy dologra úgy, hogy mindig arányosan teszel mindegyikbe vagy többe egyszerre a heti/havi megtakarításból.

Ne gondolkodj egyszerre nagy összegekben

Sokkal jobb módszer az aránytalanul nagy befizetéseknél, ha kisebb tételekre bontod az évet. A legtutibb módszer az 52 hetes pénzkihívás, amellyel akár 143 ezer forintot is össze tudsz spórolni egy év alatt. Ehhez csupán az a dolgod, hogy az első héten beteszel 100 forintot az alapodba, a második héten 200 forintot, és év végéig minden hétre növeled az összeget egy százassal, így a legutolsó héten 5200 forintot fogsz fizetni magadnak. Mivel az emberek többsége számára az év vége jelenti a legnagyobb kiadásokat, ezért akár úgy is nekiállhatsz, hogy az első héten teszed félre az 5200 forintot, és visszafelé haladsz a 100 forintig.

Kicsit kevesebbet, nagyjából 120 ezer forintot, tudsz megtakarítani úgy, ha hónapokban gondolkodsz, és ezeket bontod szét a heti befizetésekre. Sokaknak nehéz, ha egy hónapban egyben kell félretenniük 10 ezer forintot, ami könnyebben megy, ha szétbontod úgy, hogy az első héten 1000, a második héten 2000, a harmadikon 3000, a negyediken pedig 4000 forintot teszel félre, vagy akár itt is kezdheted a nagyobb összeggel a hó elején. Ha tudsz nélkülözni havi 20 ezer forintot is akár, akkor az alapokat növelheted a duplájára is. Az összegeket minden esetben úgy érdemes megszabnod, hogy mennyit tudsz nélkülözni hetente, havonta a keretedből, és ezt osztod el arányosan, mert kisebb adagokban könnyebben megy a félrerakás. Készíts előre egy táblázatot, amelyben hetekre lebontva megszabod az összegeket, és pipálgasd őket hétről hétre, hogy nyomon tudd követni, hol tartasz.


Forrás: bien.hu (Bordohányi Alexandra)

-Friss Média-