SPORT
#FTC
#fradi
#játékos
#Pergel Bence
#NB I
A Fradi új felfedezettje lehet – az Újpestnek mesternégyest is lőtt!
Pergel Bence. Ezt a nevet valószínűleg a Ferencváros szurkolóinak jó része is csak szerdán, a BKV Előre elleni felkészülési mérkőzésen hallotta először. Viszont a 18 éves támadó az első csapatban játszott első meccsén rögtön két góllal és egy gólpasszal hívta fel magára a figyelmet úgy, hogy korábban még csak nem is edzett Thomas Doll csapatával. Ezek után lehet, hogy gyorsan megjegyzik maguknak őt a drukkerek, hiszen ritkán debütál valaki ilyen eredményesen a Ferencvárosban – érdemes közelebbrő

Pergel Bence Zalaegerszegen született 1998. szeptember 2-án. Ott kezdett el futballozni és onnan szerződött 2014-ben az MTK-hoz, a kék-fehéreknél első szezonjában rögtön két korosztályos bajnokságban, az U17 és az U18-as csapatban is játszott, összesen 21 gólt szerzett. Eddigi legeredményesebb szezonjában, még 2013–2014-ben az U17 II. osztályában 38 gólig jutott. Az MLSZ versenyrendszerében összesen pedig 250 mérkőzés és 134 gól szerepel a neve mellett.

„Még nem volt ilyen jó félszezonom a pályafutásom során – nyilatkozta 2014 decemberében az utanpotlassport.hu-nak, azután, hogy ősszel 12 találattal nyitott az MTK-nál. – Persze, nem dőlhetek hátra, rengeteget kell még fejlődnöm. Keményen dolgozunk az edzéseken, mindenki százszázalékos a tréningeken és a meccseken is. Mindig odatesszük magunkat, szerintem ez a legnagyobb titkunk."

Az MTK-ban játszotta eddigi pályafutása egyik legemlékezetesebb meccsét is – a BKV elleni szerdai debütálás talán már felülmúlja azt –, amikor 2014 novemberében 6–2-re legyőzték az Újpestet az ő négy góljának is köszönhetően. Majd tavasszal a Fradi ellen két gólt szerzett.

Az a mérkőzés nagy szerepet játszott abban, hogy felfigyelt rá a Fradi utánpótlásában dolgozó Dragóner Attila, az ő hívására igazolt az FTC-hez a 2015–2016-os évadban. A zöld-fehéreknél az első idénye azonban nem volt különösebben kiemelkedő, 34 bajnokin 11-szer talált a kapuba az U19-ben, de egy meccsen így is lehetőséget kapott a felnőttek között az NB III-ban Lipcsei Pétertől, az FTC II szakvezetőjétől.

Az utánpótláscsapatokban csatárként szerepel, 187 centiméter magas, erőssége a fejjátéka, de az FTC II-ben volt már szélső is, ahogy szerdán is a bal szélen debütált az első csapatban, merthogy ballábas. Arról, hogy leginkább miben kellene fejlődnie, már a két évvel ezelőtti interjúban is önkritikusan beszélt:

„A gyorsaságomat, a gyengébbik lábamat és a technikámat is kéne még fejlesztenem. Szeretnék még több gólt rúgni, hogy bizonyíthassam, helyem van a korosztályos válogatottban. Sajnos, sohasem húztam még magamra a címeres mezt."

Nos, a korosztályos válogatottban azóta sem játszott. A jelenlegi idényben az U19-es bajnokságot vezető Fradiban 13 meccsen öt gólt szerzett, míg az NB III-ban kilencszer játszott, mindannyiszor csereként.

Ezek után meglepő lehet, hogy szerdán lehetőséget kapott az első csapatban a BKV Előre ellen. Már csak azért is, mert úgy tudjuk, korábban nem is edzett Thomas Doll tanítványaival. Ehhez képest az edzőmeccsen kimondottan érett játékról tett tanúbizonyságot.

Pergel előbb a bal szélről gólpasszt adott a ghánai próbajátékosnak, az azóta már eltanácsolt Adamsnek, majd előbb Bognár István kiugratásából lőtt gólt, aztán pedig egy kapufáról kipattanó labdát továbbított a gólvonal mögé. Két gól, egy gólpassz – ez azzal együtt is elismerést érdemlő teljesítmény, hogy egy NB III-as csapat ellen nyújtotta, tét nélküli találkozón.

Ha jók az értesüléseink, akkor a 18 éves középiskolás tehetségnek sem profi szerződése, sem menedzsere nincs (pedig utóbbi már jóval fiatalabb játékosoknál is gyakori). Erre szokták mondani, hogy a „semmiből” jött. Aztán, hogy meddig jut, rajta múlik, de a jövőben már biztosan nagyobb figyelmet kap. A következő lépcsőfok az lehet, ha elutazhat a Ferencváros valenciai edzőtáborába. Igaz, ehhez lehet, hogy át kéne időzítenie néhány esedékes téli vizsgáját a középiskolájában, de ezt aligha bánná.



Forrás: nemzetisport.hu