SPORT
#Forma1
#Force India
#Esteban Ocon
#Sergio Pérez
A Force India is villantott – íme, a 2017-es autó
Szerdán Formula–1-es Force Indián volt a sor, hogy bemutassa új, 2017-es autóját. Az ezüst-narancs-fekete modell a VJM10 nevet kapta.

Az indiai csapatnak jelenlegi nevén a mostani már a 10. F1-es szezonja lesz, új modelljük nevében ez, valamint a csapat tulajdonosa és vezetője, Vijay Mallya előtt tiszteleg. Az istálló a bemutató előtti napokban egy sor új támogatóval kötött megállapodásáról adott hírt, melynek eredményeként új logók tűntek fel autójukon (FXTM, Johnnie Walker), festésük ugyanakkor nem változott jelentősen.

Az új versenygép az eddig bemutatott ellenfeleihez képest jóval nagyobb és szögletesebb cápauszonnyal rendelkezik, orrkúpján feltűnik a többieknél is látott nyúlvány, orrán pedig egy lépcsős törés látható. Vijay Mallya csapatvezető ugyanakkor figyelmeztetett: „Ez még nem az az autó, amellyel felállunk a rajtrácsra.”

Force India VJM10 (Kép: Force India/Twitter)Force India VJM10 (Kép: Force India/Twitter)



Otmar Szafnauer kiemelte, tavaly tudatosan döntöttek úgy, hogy már a szezon közepén átállnak a 2017-es projektre, mivel a mostani modell teljes egészében új alapokra épült, s nemigen tartalmaz az előddel közös megoldásokat.



A csapatnál idén az állandóságot a negyedik Force Indiá-s idényét megkezdő Sergio Pérez képviseli, míg friss lendületet a gárdával korábban már tesztelő, a múlt év végén a Manorral 9 nagydíjon rajthoz álló Esteban Ocon ad nekik.



„Checo kiváló, igazi versenyző, nagyon tehetséges, imád versenyezni” – mondta Mallya. „Sikeres volt velünk, és sosem volt még olyan izgatott, mint most. Esteban nagyon tehetséges. Amikor Nico Hülkenberg úgy döntött, távozik, alaposan átgondoltuk, kit hozhatunk a helyére. Esteban tesztelt velünk korábban, voltak adataink, ment a szimulátorunkban. Aztán meghoztuk a döntést. Fiatal, tehetséges, és tanulni akar.”



VJM10 3



A Force India fejlődése az elmúlt években folyamatos és látványos volt, fokozatosan lépkedtek előre a konstruktőri bajnokságban, 2016-ban pedig elérték fennállásuk legjobb eredményét: negyedikek lettek. Ilyen tekintetben a mostani szabályváltozások talán nem jönnek kapóra számukra, ám Mallya szerint ez még nem jelenti azt, hogy törvényszerű a visszaesésük.

„Sok hozzáértő mondja a sportágban, hogy rendre erőn felül teljesítünk. Az, hogy ilyen kevés pénzből értük el ezt, a csapatot jellemző tehetséget és lelkesedést dicséri. Ha nem álmodunk nagyot, sosem végeztünk volna a negyedik helyen. A Mercedeshez, a Ferrarihoz és a Red Bullhoz hasonló csapatok után jönni nagy elismerés a csapat számára. Nagyot kell álmodnunk. Tegnap Cyril Abiteboul azt mondta, talán szenvedni fogunk a kevés pénzünk miatt. Azt mondom neki, hajrá! A hadsereg létszáma nem számít annyit, mint az, milyen minőségű fegyvered van” – üzente harciasan a Reanult-nak.

A Force India Sergio Pérezzel vág neki a jövő hétfőn rajtoló első téli tesztnek, a barcelonai négy nap során rajta és Esteban Oconon kívül tartalékversenyzőjük, Alfonso Celis Jr. is megismerkedhet a most bemutatott VJM10-essel.



VJM10 2


Forrás: m4sport.hu

-Friss Média-