AKTUÁLIS
Zöld megye, zöld gazdaság – társadalmasítják a klíma-akciótervet
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez. Bár a klímaváltozás alapvető okainak nagy része a városias térségekben összpontosul, a széndioxid-kibocsátás csökkentése és az erőforrás hatékonyság megvalósítása valamennyi településen kihívást jelent.

Éppen ezét a megyei önkormányzat elkészítette a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) dokumentumot, amelyet október elsejétől lehet megismerni széles körben.

A projekt eredménye, hogy a megyében lévő települések SECAP-dokumentummal fognak rendelkezni, megjelenik a klímaadaptáció és ennek következtében a klímaváltozást megelőző szempontok érvényesülnek a településtervezésben – mondta el Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a mai sajtótájékoztató, amelyet egy minikonferencia követett a szakma neves képviselőinek bevonásával.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elkötelezett a klímavédelem, az energiahatékonyság és a fenntarthatóság iránt. Az elmúlt években több olyan fejlesztést koordinált, amelyek a megyéből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklését, illetve a változó éghajlati feltételekhez való alkalmazkodást szolgálták.

Ilyen projekt volt az elmúlt öt évben az nagyszabású energetikai korszerűsítés, amelyre több mint 20 milliárd forint pályázati forrás állt rendelkezésre. Eredménye, hogy megyénkben kormányzati és közintézmények sokasága váltott korszerű energiaforrásokra, illetve az energiafelhasználás hatékonyságát növelő beruházások valósultak meg – mondta Seszták Oszkár a FrissMédia kérdésre válaszolva.

Az önkormányzat Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési Koncepció 2014-2020 című dokumentumában megfogalmazott stratégiai célkitűzése a zöld megye - zöld gazdaság, klímabarát energiagazdálkodás, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás feltételeinek megteremtésére való törekvés – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a klímatudatos szemlélet eredményeképpen 2018-ban elfogadták Szabolcs-Szatmár-Bereg megye klímastratégiáját.

Az akciótervek társadalmasítása most október 1-én kezdődött el. A dokumentumokkal kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat október 18-ig küldhetik meg az érdeklődők.

Az akcióterv statisztikai és tényadatokon, valamint részben potenciálszámításon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati létesítmények, gépjármű flotta, lakosság, közlekedés ) energiafogyasztásáról és széndioxid-kibocsátásáról. Az adatok ismerete már rövid távon is jó alapul szolgál beruházások, projektek tervezéséhez.

- FrissMédia -